Ciasto bananowe

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

10

222 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

276 osób wydrukowało

Pobierz pdf

308 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

40 dekagramów

20 dekagramów

4 sztuki

3 sztuki

10 dekagramów

1 opakowanie

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kasię z cukrem i cukrem waniliowym utrzeć na puszystą masę.

Krok 2

Dodawać kolejno żółtka, rozgniecione banany, startą czekoladę i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.

Krok 3

Białka ubić na sztywną pianę i dodać do ciasta.

Krok 4

Delikatnie wymieszać.

Krok 5

Przełożyć ciasto do posmarowanej Kasią formy babkowej.

Krok 6

Piec około 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.

Krok 7

Upieczoną babkę posypać cukrem pudrem.

Krok 8

Uwaga: Ciasto długo zachowuje świeżość, a najsmaczniejsze jest po 2 dniach od upieczenia.

4

Opinie o przepisie

  • Bonifacius Bonifacius

    Bonifacius Bonifacius

    Wyszło przepyszne. Dzięki za przepis.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Justyna Gardiner

    Justyna Gardiner

    Made this cake with icing sugar instead of sugar ,did not separate the eggs and it come out fantastic!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bolo Bolobolo

    Bolo Bolobolo

    Dzieki za przepis

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Daniel Daniel

    Daniel Daniel

    chyba jest pomyłka odnośnie składników Kostka do pieczenia Kasia 20 g? proszek do pieczenia1 opak?

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto bananowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto bananowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto bananowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto bananowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto bananowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto bananowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto bananowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ciasto bananoweCiasto bananowe

Ciasto bananowe jest bardzo szybkie i zarazem proste w przygotowaniu. Sprawdzi się zarówno w roli przekąski na imprezę, słodkiego podwieczorku, jak i drugiego śniadania do szkoły czy pracy. Do przygotowania tego ciasta najlepiej wykorzystać bardzo dojrzałe banany. Owoce, razem z pozostałymi składnikami (m.in. cukier, jajko, soda oczyszczona oraz bakalie) miesza się tu ze sobą przy pomocy dużej łyżki. Ciasto bananowe najlepiej piec w formie keksowej, posmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą lub wyłożonej papierem. Jego wierzch należy delikatnie naciąć w środku – w tym właśnie miejscu powstanie charakterystyczne pęknięcie. Tak przygotowane ciasto następnie wkłada się do piekarnika rozgrzanego do 175 st. C i piecze przez około 55 minut. Gotowy wypiek rozpoznasz po tym, że włożona w niego wykałaczka po wyjęciu będzie całkowicie sucha. Na koniec posyp całość cukrem pudrem. Podawaj sauté lub posypane kwaskowatymi owocami, np. malinami, truskawkami lub porzeczkami. Przygotuj to ciasto i podziel się z nami swoją opinią.