Ciasto bananowe

- Krok 1Kasię z cukrem i cukrem waniliowym utrzeć na puszystą masę.
- Krok 2Dodawać kolejno żółtka, rozgniecione banany, startą czekoladę i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
- Krok 3Białka ubić na sztywną pianę i dodać do ciasta.
- Krok 4Delikatnie wymieszać.
- Krok 5Przełożyć ciasto do posmarowanej Kasią formy babkowej.
- Krok 6Piec około 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.
- Krok 7Upieczoną babkę posypać cukrem pudrem.
- Krok 8Uwaga: Ciasto długo zachowuje świeżość, a najsmaczniejsze jest po 2 dniach od upieczenia.

Ciasto bananowe jest bardzo szybkie i zarazem proste w przygotowaniu. Sprawdzi się zarówno w roli przekąski na imprezę, słodkiego podwieczorku, jak i drugiego śniadania do szkoły czy pracy. Do przygotowania tego ciasta najlepiej wykorzystać bardzo dojrzałe banany. Owoce, razem z pozostałymi składnikami (m.in. cukier, jajko, soda oczyszczona oraz bakalie) miesza się tu ze sobą przy pomocy dużej łyżki. Ciasto bananowe najlepiej piec w formie keksowej, posmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą lub wyłożonej papierem. Jego wierzch należy delikatnie naciąć w środku – w tym właśnie miejscu powstanie charakterystyczne pęknięcie. Tak przygotowane ciasto następnie wkłada się do piekarnika rozgrzanego do 175 st. C i piecze przez około 55 minut. Gotowy wypiek rozpoznasz po tym, że włożona w niego wykałaczka po wyjęciu będzie całkowicie sucha. Na koniec posyp całość cukrem pudrem. Podawaj sauté lub posypane kwaskowatymi owocami, np. malinami, truskawkami lub porzeczkami. Przygotuj to ciasto i podziel się z nami swoją opinią.