Donaty- Amerykańske pieczone pączki

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

21 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

18 osób wydrukowało

Pobierz pdf

10 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 łyżki

2 sztuki

5 szklanek

1.3 szklanki

1 opakowanie

do dekoracji:

1 szklanka

1 łyżka

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Suche drożdże rozpuścić w letnim mleku odstawić na 10 min. Do mleka dodać 2 łyżki masła i cukier. Następnie wmieszać roztrzepane jajka, mąkę, sól i wyrobić. Ciasto powinno być gładkie i nie klejące. Odstawić na 1 godz.

Krok 2

Ciasto wyrobić, rozwałkować na grubość około 14 mm i szklaną wycinać koła (kieliszkiem lub mniejszą foremką wycinać dziurki w środku) Ułożyć na blasze posmarowanej masłem, przykryć, odstawić na 45 min.

Krok 3

Po tym czasie włożyć do rozgrzanego piekarnika. Po upieczeniu zanurzamy w roztopionym maśle a następnie w cukrze pomieszanym z cynamonem. Smacznego.

0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej