Przepisy na Bułeczki drożdżowe
12 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej
Bułeczki drożdżowe
Jeśli masz ochotę na smaczny dodatek do kawy lub gorącego mleka, wypróbuj jeden z przepisów na bułeczki drożdżowe. Zaufaj w tej kwestii Szwedom, którzy od lat specjalizują się w wypiekach drożdżowych. Szwedzkie kanelbullar, czyli bułeczki cynamonowe urosły do rangi potrawy kultowej i to nie tylko na dalekiej północy – coraz częściej spotkać je można na półkach sklepowych w rodzimych marketach. Dla wszystkich tych, którzy preferują jednak inne smaki, stworzono wiele wariantów bułeczek drożdżowych. Do ich przygotowania wykorzystać można owoce świeże lub przetwory, twaróg, mak czy chociażby migdały. Najpopularniejsze w tych kategoriach są zdecydowanie jagodzianki, drożdżówki z serem i rogaliki z dżemem. Jeśli wydaje ci się, że trzeba dużego obycia w kuchni, aby stworzyć takie wypieki – nie obawiaj się, one tylko sprawiają wrażenie trudnych w wykonaniu. Sekretem jest oczywiście przygotowanie doskonałego ciasta drożdżowego. Jeśli opanujesz tę sztukę, to cała reszta będzie już zupełnie prosta i bez trudności wykonasz każdą wersję bułeczek. Przede wszystkim wrogiem ciasta drożdżowego jest pośpiech. Jeśli w przepisie podano, że trzeba zrobić zaczyn – pamiętaj, aby odstawić go w ciepłe miejsce i czekać cierpliwie, aż zacznie „pracować”. Zwróć uwagę na zachowanie odpowiedniej temperatury mleka, w którym rozpuszczasz drożdże – musi być ono letnie. Podobnie sytuacja przedstawia się z wyrabianiem ciasta: poczekaj aż będzie odchodzić od ręki i dopiero wtedy odstaw je do wyrośnięcia. Proces nadziewania bułeczek jest już bardzo szybki, zwłaszcza jeżeli korzystasz z wcześniej zrobionych dżemów (doskonale pasują szczególnie truskawkowe, malinowe, wiśniowe) czy powideł śliwkowych, a pieczenie zajmuje jedynie od kilku do kilkunastu minut. Bułeczki najlepiej smakują gorące, podawane bezpośrednio po wyjęciu z piekarnika. Jeśli nie znikną od razu z talerza, co jednak jest mało prawdopodobne, to zabierz je ze sobą do pracy lub przygotuj dziecku do szkoły jako drugie śniadanie. To wypiek, który smakuje niemal wszystkim.