Drożdżowe bułeczki z powidłami

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

15

197 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

165 osób wydrukowało

Pobierz pdf

349 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

0.5 kilograma

5 dekagramów

250 mililitrów

1 sztuka

1 sztuka

150 gramów

100 gramów

1 szczypta

kruszonka:

0.3 sztuki

0.5 szklanki

0.5 szklanki

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rozrabiamy mleko i drożdże z 2 łyżeczkami cukru i odrobiną mąki, tak, aby zaczyn miał konsystencję gęstej śmietany. Odstawiamy pod ściereczką, do wyrośnięcia w ciepłe i spokojne miejsce. Gotowy zaczyn rozpoznajemy po tym, że przynajmniej 2x zwiększył swoją objętość.

Krok 2

Miksujemy jajka i cukier na gładką masę. Roztapiamy Kasię w rondelku i odstawiamy do lekkiego schłodzenia.

Krok 3

Łączymy mąkę ze szczyptą soli z masą jajeczną i  wyrośniętym zakwasem. Trochę zagniatamy i dolewamy roztopioną Kasię. Wyrabiamy ciasto, aż będzie jednorodne i lśniące. Odstawiamy ciasto pod ściereczkę i przygotowujemy kruszonkę mieszając wszystkie składniki do sypkiej konsystencji. W razie potrzeby dodajemy mąki i cukru.

Krok 4

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Formujemy bułeczki i układamy na blasze wysmarowanej Kasią lub wyłożonej papierem do pieczenia. Robimy w nich głębokie dołki i napełniamy powidłami. Smarujemy białkiem z jajka i posypujemy kruszonką. Pieczemy około 15-20min. Są gotowe, gdy mają ładny, rumiany kolor.

Krok 5

Po ostudzeniu szybko przykryjmy bułeczki ściereczką, by nie się nie wysuszyły.

3

Opinie o przepisie

  • Oliwia Cejrowska

    Oliwia Cejrowska, 06.01.2018

    Pycha polecam.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Aneta Piotrowska

    Aneta Piotrowska , 24.01.2017

    Niedawno wyjęte z piekarnika, pachną i wyglądają cudownie a smakują jeszcze lepiej. Dodałam dodatkowo aromat do ciast, zmniejszyłam ilość cukru i dosypałam cukier waniliowy :-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Malgorzata  Jakubczyk

    Malgorzata Jakubczyk , 17.12.2016

    pycha!!!

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Drożdżowe bułeczki z powidłami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Drożdżowe bułeczki z powidłami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Drożdżowe bułeczki z powidłami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Drożdżowe bułeczki z powidłami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Drożdżowe bułeczki z powidłami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Drożdżowe bułeczki z powidłami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Drożdżowe bułeczki z powidłami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Jagodzianki
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej