Drożdżowe koperty z powidłami

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

2

42 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

27 osób wydrukowało

Pobierz pdf

32 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

10 dekagramów

250 gramów

1 szczypta

2 szklanki

1 kilogram

2 łyżki

2 słoiki

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mąkę przesiać do miski, dodać sól. Rozpuścić Kasię, wlać do mąki.

Krok 2

Drożdże rozprowadzić małą ilością mleka za pomocą miksera, a resztę mleka dodać do pozostałych składników w misce.

Krok 3

Na koniec dodać rozczyn drożdżowy. Ciasto wyrabiać energicznie rękami, do czasu, gdy samo zacznie odchodzić od miski

Krok 4

Posypać mąką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Z wyrośniętego i rozwałkowanego ciasta, wykrawać kwadraty 10 cm x 10 cm

Krok 5

Nałożyć łyżką powidła i zamknąć placuszek "w kopertę" chwytając za jego cztery rogi.

Krok 6

Posmarować każdą kopertę kwaśną śmietany, by ładnie się zazłociły.

Krok 7

Piec w temp. 220 stopni przez 10 minut. Po wyjęciu z piekarnika można je posmarować lukrem sporządzonym z mleka i cukru pudru.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Drożdżowe koperty z powidłami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Drożdżowe koperty z powidłami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Drożdżowe koperty z powidłami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Drożdżowe koperty z powidłami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Drożdżowe koperty z powidłami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Drożdżowe koperty z powidłami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Drożdżowe koperty z powidłami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej