Drożdżowe koperty z powidłami

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

2

42 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

27 osób wydrukowało

Pobierz pdf

32 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 łyżki

1 szczypta

1 kilogram

2 słoiki

1 opakowanie

10 dekagramów

2 szklanki

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mąkę przesiać do miski, dodać sól. Rozpuścić Kasię, wlać do mąki.

Krok 2

Drożdże rozprowadzić małą ilością mleka za pomocą miksera, a resztę mleka dodać do pozostałych składników w misce.

Krok 3

Na koniec dodać rozczyn drożdżowy. Ciasto wyrabiać energicznie rękami, do czasu, gdy samo zacznie odchodzić od miski

Krok 4

Posypać mąką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Z wyrośniętego i rozwałkowanego ciasta, wykrawać kwadraty 10 cm x 10 cm

Krok 5

Nałożyć łyżką powidła i zamknąć placuszek "w kopertę" chwytając za jego cztery rogi.

Krok 6

Posmarować każdą kopertę kwaśną śmietany, by ładnie się zazłociły.

Krok 7

Piec w temp. 220 stopni przez 10 minut. Po wyjęciu z piekarnika można je posmarować lukrem sporządzonym z mleka i cukru pudru.

0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej