Drożdżowe rogaliki

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

51

1 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

4 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 opakowanie

0.5 kilograma

3 dekagramy

2 sztuki

4 łyżki

0.5 szklanki

null gramów

null gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do mąki dodajemy jajka, wyrośnięte drożdże (wcześniej przygotowujemy z nich rozczyn, mieszając z odrobiną cukru, mąki i mleka i odstawiając do wyrośnięcia), resztę cukru, rozpuszczoną Kasię i mleko.

Krok 2

Wyrabiamy aż ciasto będzie odstawać od miski (ja od pewnego czasu wyrabiam mikserem i chyba już nie wrócę do wyrabiania ręcznego - jest naprawdę szybciej) lub rąk.

Krok 3

Wyrobione ciasto wstawiamy na pół godziny do lodówki. Po wyjęciu z lodówki wałkujemy na grubość około 1-2 mm, kroimy na kwadraty, a te na trójkąty.

Krok 4

Od strony "przeciwprostokątnej" (czyli dłuższego boku) nakładamy na ciasto marmoladę lub dżem (tylko nie za dużo, bo przy pieczeniu będzie wypływać), zwijamy i formujemy rogalik.

Krok 5

Pieczmy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni około 15-20 minut (mają mieć ładny złoty kolor).

Krok 6

Lekko przestudzone obficie posypujemy cukrem pudrem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Drożdżowe rogaliki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Drożdżowe rogaliki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Drożdżowe rogaliki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Drożdżowe rogaliki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Drożdżowe rogaliki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Drożdżowe rogaliki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Drożdżowe rogaliki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej