Drożdżowe rogaliki z jabłkami

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

3

387 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

63 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

54 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

ciasto:

1 kilogram

10 dekagramów

2 opakowania

8 łyżek

16 łyżek

3 sztuki

nadzienie:

1 kilogram

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Z drożdży, mleka, szczypty soli, jednej łyżki mąki i jednej łyżeczki cukru zrobić zaczyn i poczekać, aż wyrośnie.

Krok 2

Wyrośnięte drożdże wlać do pozostałej części mąki, dodać pozostałe składniki i wszystko dobrze wyrobić.

Krok 3

Wyrobione ciasto wstawić na 2 godziny do lodówki.

Krok 4

Jabłka obrać ze skórki i zetrzeć na grubej tarce.

Krok 5

Ciasto rozwałkować i pokroić na kwadraty, nakładać po łyżce jabłek i zwijać rogaliki.

Krok 6

Wierzch rogalików przesmarować białkiem i posypać cukrem kryształem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Drożdżowe rogaliki z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Drożdżowe rogaliki z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Drożdżowe rogaliki z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Drożdżowe rogaliki z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Drożdżowe rogaliki z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Drożdżowe rogaliki z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Drożdżowe rogaliki z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej