Drożdżówki z budyniem i rodzynkami

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

2

4 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

31 osób wydrukowało

Pobierz pdf

51 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

75 gramów

250 mililitrów

50 dekagramów

1 szczypta

70 gramów

50 gramów

nadzienie:

450 mililitrów

3 łyżki

1 opakowanie

100 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zagotować budyń jak na opakowaniu. Dosłodzić. Wcześniej rodzynki namoczyć w gorącej wodzie. Gdy budyń lekko przestygnie dodać rodzynki do masy i poczekać aż przestygnie.

Krok 2

Zrobić rozczyn z drożdży. Do rozczynu dodać mąkę, cukier, mleko. Roztopić Kasię. W tym czasie lekko wymieszać łyżką masę, a gdy margaryna przestygnie i będzie letnia dodać do ciasta i wyrobić na gładkie i elastyczne ciasto (ciasto bardzo szybko się wyrabia, praktycznie od razu odchodzi od ręki). Odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.

Krok 3

Gdy ciasto jest już wyrośnięte lekko je wyrabiamy 2 raz. Następnie połowę ciasta przekładamy na stolnicę obsypaną mąką i wałkujemy na prostokąt ok 30x25cm. Wlewamy połowę masy i zwijamy jak roladę.

Krok 4

Bierzemy nóż umaczany w mące, aby lepiej sie kroiło i tniemy ciasto na 9 kawałków. Każdy kawałek odrazu kładziemy ścięciem na blachę z papierem. Czynność z 2 połową ciasta powtarzamy tak samo. Pieczemy ok 25 min w 180st C.

Krok 5

Wyjmujemy i studzimy na kracie. Ciepłe ślimaczki można polać lukrem (pół szkl cukru pudru z kilkoma łyżkami mleka). Jak kto woli można odrazu zrobić jedną roladę, ja musiałam dzielić na 2 części ponieważ miałam małą blachę 28x30 cm

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Drożdżówki z budyniem i rodzynkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Drożdżówki z budyniem i rodzynkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Drożdżówki z budyniem i rodzynkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Drożdżówki z budyniem i rodzynkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Drożdżówki z budyniem i rodzynkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Drożdżówki z budyniem i rodzynkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Drożdżówki z budyniem i rodzynkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej