
Składniki
500 gramów
2 sztuki
2 sztuki
300 gramów
3 sztuki
1 sztuka
2 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Fasolę namaczamy 12 godzin, a następnie gotujemy około godzinę w wodzie z dodatkiem kostek rosołowych.
Krok 2
Kiełbasę kroimy w kostkę i przesmażamy. W trakcie smażenia dodajemy posiekaną cebulę z czosnkiem.
Krok 3
Kiełbasę z cebulą dodajemy do fasolki. Dodajemy koncentrat pomidorowy i dokładnie całość mieszamy.
Krok 4
Doprawiamy do smaku Delikatem. Smacznego!
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Delikat przyprawa w płynie Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Fasolka po bretońsku
W skład fasolki po bretońsku wchodzi wiele produktów typowych dla kuchni polskiej. Oczywiście: biała fasola, najlepiej Jaś lub Piękny Jaś. Ta druga jest odmianą chronioną, uprawianą jedynie w kilkunastu gminach Małopolski. Jest nieco delikatniejsza niż inne gatunki, gotuje się ją krócej – jej skórka jest bardziej miękka. Tak samo jak inne gatunki, wymaga jednak moczenia. Najlepiej zostaw ją w wodzie na całą noc. Następnie przecedź ją i wypłucz. Ugotuj w wodzie z dodatkiem liścia laurowego i majeranku. W tym czasie przygotuj pozostałe składniki: podsmaż mięso, np. wędzony boczek lub kiełbasę. Jeśli lubisz ostre dania, użyj pikantnych wędlin: węgierskiej kiełbasy paprykowej albo chorizo. Kiedy fasolka zmięknie, dodaj do niej koncentratu pomidorowego (mogą być też pomidory z puszki). Dopraw do smaku tymiankiem i cząbrem. Fasolkę zagęścisz dodatkiem bułki tartej. Podawaj ze świeżym chlebem albo bez dodatków. Koniecznie sprawdź ten prosty przepis i podziel się swoją opinią. Życzymy smacznego!