Fasolka po bretońsku przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Fasolka po bretońsku

Autor: Kuba

ratingratingratingratingrating

3

heart
5 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

13 osób wydrukowało

Pobierz pdf

25 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

2 sztuki

2 sztuki

300 gramów

3 sztuki

1 sztuka

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Fasolę namaczamy 12 godzin, a następnie gotujemy około godzinę w wodzie z dodatkiem kostek rosołowych.

Krok 2

Kiełbasę kroimy w kostkę i przesmażamy. W trakcie smażenia dodajemy posiekaną cebulę z czosnkiem.

Krok 3

Kiełbasę z cebulą dodajemy do fasolki. Dodajemy koncentrat pomidorowy i dokładnie całość mieszamy.

Krok 4

Doprawiamy do smaku Delikatem. Smacznego!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Fasolka po bretońsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Fasolka po bretońsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Fasolka po bretońsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Fasolka po bretońsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Fasolka po bretońsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Fasolka po bretońsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Fasolka po bretońsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Fasolka po bretońsku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.

Czytaj więcej

Cukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Fasolka po bretońskuFasolka po bretońsku

W skład fasolki po bretońsku wchodzi wiele produktów typowych dla kuchni polskiej. Oczywiście: biała fasola, najlepiej Jaś lub Piękny Jaś. Ta druga jest odmianą chronioną, uprawianą jedynie w kilkunastu gminach Małopolski. Jest nieco delikatniejsza niż inne gatunki, gotuje się ją krócej – jej skórka jest bardziej miękka. Tak samo jak inne gatunki, wymaga jednak moczenia. Najlepiej zostaw ją w wodzie na całą noc. Następnie przecedź ją i wypłucz. Ugotuj w wodzie z dodatkiem liścia laurowego i majeranku. W tym czasie przygotuj pozostałe składniki: podsmaż mięso, np. wędzony boczek lub kiełbasę. Jeśli lubisz ostre dania, użyj pikantnych wędlin: węgierskiej kiełbasy paprykowej albo chorizo. Kiedy fasolka zmięknie, dodaj do niej koncentratu pomidorowego (mogą być też pomidory z puszki). Dopraw do smaku tymiankiem i cząbrem. Fasolkę zagęścisz dodatkiem bułki tartej. Podawaj ze świeżym chlebem albo bez dodatków. Koniecznie sprawdź ten prosty przepis i podziel się swoją opinią. Życzymy smacznego!