Fasolka po bretońsku przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Fasolka po bretońsku

Autor: Kuba

ratingratingratingratingrating

3

heart
5 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

15 osób wydrukowało

Pobierz pdf

31 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

2 sztuki

2 sztuki

300 gramów

3 sztuki

1 sztuka

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Fasolę namaczamy 12 godzin, a następnie gotujemy około godzinę w wodzie z dodatkiem kostek rosołowych.

Krok 2

Kiełbasę kroimy w kostkę i przesmażamy. W trakcie smażenia dodajemy posiekaną cebulę z czosnkiem.

Krok 3

Kiełbasę z cebulą dodajemy do fasolki. Dodajemy koncentrat pomidorowy i dokładnie całość mieszamy.

Krok 4

Doprawiamy do smaku Delikatem. Smacznego!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Fasolka po bretońsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Fasolka po bretońsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Fasolka po bretońsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Fasolka po bretońsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Fasolka po bretońsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Fasolka po bretońsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Fasolka po bretońsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Fasolka po bretońsku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Fasolka po bretońskuFasolka po bretońsku

W skład fasolki po bretońsku wchodzi wiele produktów typowych dla kuchni polskiej. Oczywiście: biała fasola, najlepiej Jaś lub Piękny Jaś. Ta druga jest odmianą chronioną, uprawianą jedynie w kilkunastu gminach Małopolski. Jest nieco delikatniejsza niż inne gatunki, gotuje się ją krócej – jej skórka jest bardziej miękka. Tak samo jak inne gatunki, wymaga jednak moczenia. Najlepiej zostaw ją w wodzie na całą noc. Następnie przecedź ją i wypłucz. Ugotuj w wodzie z dodatkiem liścia laurowego i majeranku. W tym czasie przygotuj pozostałe składniki: podsmaż mięso, np. wędzony boczek lub kiełbasę. Jeśli lubisz ostre dania, użyj pikantnych wędlin: węgierskiej kiełbasy paprykowej albo chorizo. Kiedy fasolka zmięknie, dodaj do niej koncentratu pomidorowego (mogą być też pomidory z puszki). Dopraw do smaku tymiankiem i cząbrem. Fasolkę zagęścisz dodatkiem bułki tartej. Podawaj ze świeżym chlebem albo bez dodatków. Koniecznie sprawdź ten prosty przepis i podziel się swoją opinią. Życzymy smacznego!