Fasolka po bretońsku

Autor: Kuba

ratingratingratingratingrating

3

5 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

11 osób wydrukowało

Pobierz pdf

17 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

2 sztuki

2 sztuki

300 gramów

3 sztuki

1 sztuka

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Fasolę namaczamy 12 godzin, a następnie gotujemy około godzinę w wodzie z dodatkiem kostek rosołowych.

Krok 2

Kiełbasę kroimy w kostkę i przesmażamy. W trakcie smażenia dodajemy posiekaną cebulę z czosnkiem.

Krok 3

Kiełbasę z cebulą dodajemy do fasolki. Dodajemy koncentrat pomidorowy i dokładnie całość mieszamy.

Krok 4

Doprawiamy do smaku Delikatem. Smacznego!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Fasolka po bretońsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Fasolka po bretońsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Fasolka po bretońsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Fasolka po bretońsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Fasolka po bretońsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Fasolka po bretońsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Fasolka po bretońsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Fasolka po bretońskuFasolka po bretońsku

W skład fasolki po bretońsku wchodzi wiele produktów typowych dla kuchni polskiej. Oczywiście: biała fasola, najlepiej Jaś lub Piękny Jaś. Ta druga jest odmianą chronioną, uprawianą jedynie w kilkunastu gminach Małopolski. Jest nieco delikatniejsza niż inne gatunki, gotuje się ją krócej – jej skórka jest bardziej miękka. Tak samo jak inne gatunki, wymaga jednak moczenia. Najlepiej zostaw ją w wodzie na całą noc. Następnie przecedź ją i wypłucz. Ugotuj w wodzie z dodatkiem liścia laurowego i majeranku. W tym czasie przygotuj pozostałe składniki: podsmaż mięso, np. wędzony boczek lub kiełbasę. Jeśli lubisz ostre dania, użyj pikantnych wędlin: węgierskiej kiełbasy paprykowej albo chorizo. Kiedy fasolka zmięknie, dodaj do niej koncentratu pomidorowego (mogą być też pomidory z puszki). Dopraw do smaku tymiankiem i cząbrem. Fasolkę zagęścisz dodatkiem bułki tartej. Podawaj ze świeżym chlebem albo bez dodatków. Koniecznie sprawdź ten prosty przepis i podziel się swoją opinią. Życzymy smacznego!