Galaretki ze szparagami i krewetkami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Galaretki ze szparagami i krewetkami

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

1

heart
3 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

5 osób wydrukowało

Pobierz pdf

6 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 łyżeczka

1 sztuka

6 sztuk

500 gramów

125 mililitrów

4 sztuki

400 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Krewetki rozmroź, szparagi oczyść, zwiąż w pęczki i gotuj pod przykryciem przez 20-30 minut w 2 litrach wody z dodatkiem soli i soku wyciśniętego z jednej cytryny.

Krok 2

Żelatynę namocz w dużej ilości zimnej wody, a jajko ugotuj na twardo.

Krok 3

Szparagi pokrój na kawałki o długości 5 cm, a krewetki opłukaj zimną wodą i osusz.

Krok 4

Do 0,25 wywaru ze szparagów dodaj wino oraz odciśniętą żelatynę. Dobrze wymieszaj i rozlej do 4 miseczek niewielką ilość galarety.

Krok 5

Poruszaj miseczkami, aby płyn rozprowadził się po ściankach. Włóż do lodówki i poczekaj, aż galareta zastygnie.

Krok 6

Z jajka wytnij 4 plastry. Do każdej miseczki włóż gałązkę koperku, plasterek jaja, 2 kawałki szparagów oraz kilka krewetek.

Krok 7

Wszystko zalej pozostałą galaretą i włóż do lodówki, aby zastygła.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Galaretki ze szparagami i krewetkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Galaretki ze szparagami i krewetkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Galaretki ze szparagami i krewetkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Galaretki ze szparagami i krewetkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Galaretki ze szparagami i krewetkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Galaretki ze szparagami i krewetkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Galaretki ze szparagami i krewetkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Galaretki ze szparagami i krewetkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej