Składniki
1 sztuka
1 łyżeczka
1 sztuka
6 sztuk
500 gramów
125 mililitrów
4 sztuki
400 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Krewetki rozmroź, szparagi oczyść, zwiąż w pęczki i gotuj pod przykryciem przez 20-30 minut w 2 litrach wody z dodatkiem soli i soku wyciśniętego z jednej cytryny.
Krok 2
Żelatynę namocz w dużej ilości zimnej wody, a jajko ugotuj na twardo.
Krok 3
Szparagi pokrój na kawałki o długości 5 cm, a krewetki opłukaj zimną wodą i osusz.
Krok 4
Do 0,25 wywaru ze szparagów dodaj wino oraz odciśniętą żelatynę. Dobrze wymieszaj i rozlej do 4 miseczek niewielką ilość galarety.
Krok 5
Poruszaj miseczkami, aby płyn rozprowadził się po ściankach. Włóż do lodówki i poczekaj, aż galareta zastygnie.
Krok 6
Z jajka wytnij 4 plastry. Do każdej miseczki włóż gałązkę koperku, plasterek jaja, 2 kawałki szparagów oraz kilka krewetek.
Krok 7
Wszystko zalej pozostałą galaretą i włóż do lodówki, aby zastygła.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
8 marca to doskonała okazja, by przygotować coś pysznego. Do wiosny zostało jeszcze trochę czasu, który warto umilić sobie smacznymi wypiekami. Sprawdź, jakie słodycze na Dzień Kobiet sprawdzą się najlepiej.
Czytaj więcejZapiekanki warzywne. To pole do popisu dla każdego: początkującego i doświadczonego kucharza. Ograniczeniem jest tylko nasza wyobraźnia, a więc: do dzieła!
Czytaj więcej