Gofry bezglutenowe z mąką migdałową

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

38

242 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

418 osób wydrukowało

Pobierz pdf

697 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

50 gramów

150 gramów

3 łyżki

1 łyżeczka

200 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kasię rozpuść w rondelku, dodaj żółtka i miód. Ucieraj aż masa będzie gładka.

Gofry bezglutenowe  z mąką migdałową - Krok 1

Krok 2

Masę połącz z mąką migdałową, skrobią oraz bezglutenowym proszkiem do pieczenia. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj stopniowo dodając maślankę. Na koniec ciasto połącz z ubitą pianą z białek.

Gofry bezglutenowe  z mąką migdałową - Krok 2

Krok 3

Konsystencję ciasta reguluj dodając więcej mąki lub maślanki - powinna być jak płynna i gęsta jak śmietana.

Gofry bezglutenowe  z mąką migdałową - Krok 3

Krok 4

Gorąca gofrownicę posmaruj Kasią, na dolną powierzchnię nałóż odpowiednia ilość ciasta. Gofrownicę zamknij piecz około 5-7 minut.

Gofry bezglutenowe  z mąką migdałową - Krok 4
Moje Ciasto

Dobra rada:

Upewnij się, że wszystkie użyte składniki są bezglutenowe.

3

Opinie o przepisie

  • Maciej Woźniak

    Maciej Woźniak

    podoba mi się

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Amelia Żurek

    Amelia Żurek

    A do jakiej formy dać tego fofra aby wyglądał jak prawdziwy gofer

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jan Bartosz

    Jan Bartosz

    Bedac jeszcze malym bartoszem siegajacym moze metr wzrostu gówniakiem, mama zabierala mnie na gofry na Grójeckiej. Jakies lata 80te i do dzis pamietam :)

    Odpowiedz Odpowiedz

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Gofry bezglutenowe  z mąką migdałowąGofry bezglutenowe z mąką migdałową

Wykluczenie ze swojego jadłospisu produktów zawierających gluten wcale nie oznacza, że musisz rezygnować z wypieków. Co prawda gofry najczęściej przyrządza się z mąki pszennej, ale gofry bezglutenowe z tego przepisu w niczym im nie ustępują. Przygotujesz je na bazie delikatnej mąki migdałowej oraz skrobi kukurydzianej z dodatkiem proszku do pieczenia. Dzięki maślance gofry będą bardziej puszyste, a miód doda im naturalnej słodyczy. Potrzebować będziesz także jajek i kostki do pieczenia. Połącz wszystkie składniki za pomocą miksera. Ciasto na gofry ma być dość płynne, o konsystencji gęstej śmietany. Gofry najlepiej smakują na ciepło, a wersji ich podania jest wiele. Najprostszym wariantem jest oprószenie cukrem pudrem. Możesz także udekorować gofry bitą śmietaną i owocami. Sprawdzą się szczególnie truskawki, borówki i maliny. Równie dobrze gofry będą smakować z dżemem lub powidłami. Fani czekolady mogą ozdobić gofry polewą czekoladową. Wypróbuj nasz przepis na bezglutenowe gofry i znajdź własny, ulubiony sposób na ich podanie.