Gofry bezglutenowe z mąki z kaszy jaglanej z siemieniem lnianym

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

47

439 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

483 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

914 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

50 gramów

150 gramów

1 łyżka

3 łyżki

1 łyżeczka

200 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W młynku do kawy zmiel kaszę jaglaną, przesiewając ja kilka razy tak aby była jak najdrobniejsza, podobnie zrób z siemieniem lnianym. Rozdziel żółtka od białek. Z białek ubij pianę.

Gofry bezglutenowe z mąki z kaszy jaglanej z siemieniem lnianym - Krok 1

Krok 2

Utrzyj żółtka w misce razem z miodem i rozpuszczoną, lekko ostudzoną Kasią. Następnie połącz z mąką, skrobią, bezglutenowym proszkiem do pieczenia. Wymieszaj.

Gofry bezglutenowe z mąki z kaszy jaglanej z siemieniem lnianym - Krok 2

Krok 3

Do masy wsyp zmielone siemię lniane. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.

Gofry bezglutenowe z mąki z kaszy jaglanej z siemieniem lnianym - Krok 3

Krok 4

Następnie dolewaj stopniowo maślankę.

Gofry bezglutenowe z mąki z kaszy jaglanej z siemieniem lnianym - Krok 4

Krok 5

Na koniec ciasto połącz z ubitą pianą z białek. Konsystencję ciasta reguluj dodając więcej mąki lub maślanki, powinna być jak gęsta, ale płynna śmietana.

Gofry bezglutenowe z mąki z kaszy jaglanej z siemieniem lnianym - Krok 5

Krok 6

Gorącą gofrownicę posmaruj tłuszczem, następnie na dolna powierzchnię nałóż odpowiednią ilość ciasta. Gofrownicę zamknij i piecz około 7 minut. Czas pieczeni uzależniony jest od mocy gofrownicy, dlatego sprawdzaj co jakiś czas, czy gofry się zarumieniły.

Gofry bezglutenowe z mąki z kaszy jaglanej z siemieniem lnianym - Krok 6
Moje Ciasto

Dobra rada:

Upewnij się, że wszystkie użyte składniki są bezglutenowe.

5

Opinie o przepisie

  • Barbara Rybacka

    Barbara Rybacka

    A jak mam gofrownice bez regulacji temperatury to nie przeszkadza?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marcin Ula Szczepańczuk

    Marcin Ula Szczepańczuk

    Tak też uczynię :p

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dorota Honorata Filimowska

    Dorota Honorata Filimowska

    SWIEZY POMYSŁ

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl

    Zachęcamy wypróbować ;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marcin Ula Szczepańczuk

    Marcin Ula Szczepańczuk

    kiedyś piekłam chleb z mąki jaglanej- był gorzki... ciekawe, jak w tym wypadku.....

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Gofry bezglutenowe z mąki z kaszy jaglanej z siemieniem lnianym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Gofry bezglutenowe z mąki z kaszy jaglanej z siemieniem lnianym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Gofry bezglutenowe z mąki z kaszy jaglanej z siemieniem lnianym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Gofry bezglutenowe z mąki z kaszy jaglanej z siemieniem lnianym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Gofry bezglutenowe z mąki z kaszy jaglanej z siemieniem lnianym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Gofry bezglutenowe z mąki z kaszy jaglanej z siemieniem lnianym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Gofry bezglutenowe z mąki z kaszy jaglanej z siemieniem lnianym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Gofry bezglutenowe z mąki z kaszy jaglanej z siemieniem lnianymGofry bezglutenowe z mąki z kaszy jaglanej z siemieniem lnianym

Dzięki temu przepisowi w łatwy sposób przygotujesz gofry, które nie zawierają w sobie glutenu. Standardową mąkę zastępuje się tu kaszą jaglaną, skrobią kukurydzianą i zmielonym siemieniem lnianym. Dzięki takiej mieszance przygotujesz spójną masę, która nada się do przygotowania idealnych wafli. Ich sekret? Połączenie ciasta z wcześniej ubitymi na sztywną pianę białkami jaj kurzych i użycie maślanki, która nadaje tym mini wypiekom oryginalny, kwaskowaty posmak. Gotowe gofry możesz podawać na wiele sposobów. Oprócz oprószenia ich cukrem pudrem, wypróbuj również podania z miodem, bitą śmietaną i posypkami cukierniczymi czy świeżymi owocami. Sprawdzą się również różnego typu przetwory owocowe, np. konfitura truskawkowa lub pomarańczowa. W sezonie zimowym i jesiennym serwuj je z musem jabłkowym i mielonym cynamonem. Gotowe słodkie przekąski podawaj bezpośrednio po upieczeniu. Sprawdzą się do kawy lub na podwieczorek. Koniecznie sprawdź ten prosty przepis na smaczne gofry. Co sądzisz o tej propozycji? – podziel się swoją opinią w komentarzu.