Gofry bezglutenowe z mąki z kaszy jaglanej z siemieniem lnianym

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

47

444 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

483 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

914 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

50 gramów

150 gramów

1 łyżka

70 gramów

3 łyżki

1 łyżeczka

200 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W młynku do kawy zmiel kaszę jaglaną, przesiewając ja kilka razy tak aby była jak najdrobniejsza, podobnie zrób z siemieniem lnianym. Rozdziel żółtka od białek. Z białek ubij pianę.

Gofry bezglutenowe z mąki z kaszy jaglanej z siemieniem lnianym - Krok 1

Krok 2

Utrzyj żółtka w misce razem z miodem i rozpuszczoną, lekko ostudzoną Kasią. Następnie połącz z mąką, skrobią, bezglutenowym proszkiem do pieczenia. Wymieszaj.

Gofry bezglutenowe z mąki z kaszy jaglanej z siemieniem lnianym - Krok 2

Krok 3

Do masy wsyp zmielone siemię lniane. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.

Gofry bezglutenowe z mąki z kaszy jaglanej z siemieniem lnianym - Krok 3

Krok 4

Następnie dolewaj stopniowo maślankę.

Gofry bezglutenowe z mąki z kaszy jaglanej z siemieniem lnianym - Krok 4

Krok 5

Na koniec ciasto połącz z ubitą pianą z białek. Konsystencję ciasta reguluj dodając więcej mąki lub maślanki, powinna być jak gęsta, ale płynna śmietana.

Gofry bezglutenowe z mąki z kaszy jaglanej z siemieniem lnianym - Krok 5

Krok 6

Gorącą gofrownicę posmaruj tłuszczem, następnie na dolna powierzchnię nałóż odpowiednią ilość ciasta. Gofrownicę zamknij i piecz około 7 minut. Czas pieczeni uzależniony jest od mocy gofrownicy, dlatego sprawdzaj co jakiś czas, czy gofry się zarumieniły.

Gofry bezglutenowe z mąki z kaszy jaglanej z siemieniem lnianym - Krok 6
Moje Ciasto

Dobra rada:

Upewnij się, że wszystkie użyte składniki są bezglutenowe.

5

Opinie o przepisie

  • Barbara Rybacka

    Barbara Rybacka , 05.01.2018

    A jak mam gofrownice bez regulacji temperatury to nie przeszkadza?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marcin Ula Szczepańczuk

    Marcin Ula Szczepańczuk , 13.07.2016

    Tak też uczynię :p

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dorota Honorata Filimowska

    Dorota Honorata Filimowska , 13.07.2016

    SWIEZY POMYSŁ

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl , 13.07.2016

    Zachęcamy wypróbować ;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marcin Ula Szczepańczuk

    Marcin Ula Szczepańczuk , 13.07.2016

    kiedyś piekłam chleb z mąki jaglanej- był gorzki... ciekawe, jak w tym wypadku.....

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Gofry bezglutenowe z mąki z kaszy jaglanej z siemieniem lnianym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Gofry bezglutenowe z mąki z kaszy jaglanej z siemieniem lnianym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Gofry bezglutenowe z mąki z kaszy jaglanej z siemieniem lnianym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Gofry bezglutenowe z mąki z kaszy jaglanej z siemieniem lnianym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Gofry bezglutenowe z mąki z kaszy jaglanej z siemieniem lnianym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Gofry bezglutenowe z mąki z kaszy jaglanej z siemieniem lnianym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Gofry bezglutenowe z mąki z kaszy jaglanej z siemieniem lnianym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Gofry bezglutenowe z mąki z kaszy jaglanej z siemieniem lnianymGofry bezglutenowe z mąki z kaszy jaglanej z siemieniem lnianym

Dzięki temu przepisowi w łatwy sposób przygotujesz gofry, które nie zawierają w sobie glutenu. Standardową mąkę zastępuje się tu kaszą jaglaną, skrobią kukurydzianą i zmielonym siemieniem lnianym. Dzięki takiej mieszance przygotujesz spójną masę, która nada się do przygotowania idealnych wafli. Ich sekret? Połączenie ciasta z wcześniej ubitymi na sztywną pianę białkami jaj kurzych i użycie maślanki, która nadaje tym mini wypiekom oryginalny, kwaskowaty posmak. Gotowe gofry możesz podawać na wiele sposobów. Oprócz oprószenia ich cukrem pudrem, wypróbuj również podania z miodem, bitą śmietaną i posypkami cukierniczymi czy świeżymi owocami. Sprawdzą się również różnego typu przetwory owocowe, np. konfitura truskawkowa lub pomarańczowa. W sezonie zimowym i jesiennym serwuj je z musem jabłkowym i mielonym cynamonem. Gotowe słodkie przekąski podawaj bezpośrednio po upieczeniu. Sprawdzą się do kawy lub na podwieczorek. Koniecznie sprawdź ten prosty przepis na smaczne gofry. Co sądzisz o tej propozycji? – podziel się swoją opinią w komentarzu.