Hiszpańskie pączki, zwane również wiedeńskimi

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

78

2 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
7 os.
Drukuj

158 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1563 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

ciasto:

200 gramów

1 szklanka

4 sztuki

lukier:

3 łyżki

1 szklanka

1 sztuka

1 litr

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W garnku zagotuj Kasię z wodą. Wsyp mąkę i gotuj cały czas mieszając aż ciasto stanie się zwarte i lekko szkliste. Odstaw do przestygnięcia.

Hiszpańskie pączki, zwane również wiedeńskimi - Krok 1

Krok 2

Następnie dodawaj po jednym jajku miksując do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto przełóż do szprycy z ząbkowaną końcówką. (Jeśli nie masz szprycy, ani końcówki włóż ciasto do mocnego, foliowego woreczka, zetnij róg i zrób w otworze kilka małych nacięć.)

Hiszpańskie pączki, zwane również wiedeńskimi - Krok 2

Krok 3

Z papieru do pieczenia wytnij około 25 kwadratów o boku 10 cm. Za pomocą szprycy wyciskaj na papier pierścienie z ciasta o średnicy około 6 cm.

Hiszpańskie pączki, zwane również wiedeńskimi - Krok 3

Krok 4

W garnku rozgrzej olej. Wkładaj pączki papierem do góry. Po chwili ostrożnie zdejmij papier i smaż pączki z dwóch stron na rumiano. Osącz na papierowym ręczniku.

Hiszpańskie pączki, zwane również wiedeńskimi - Krok 4

Krok 5

Cukier puder utrzyj z sokiem z pomarańczy na gładki lukier. Pączki maczaj z jednej strony w lukrze i odłóż na kratkę do zastygnięcia.

Hiszpańskie pączki, zwane również wiedeńskimi - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Hiszpańskie pączki, zwane również wiedeńskimi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Hiszpańskie pączki, zwane również wiedeńskimi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Hiszpańskie pączki, zwane również wiedeńskimi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Hiszpańskie pączki, zwane również wiedeńskimi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Hiszpańskie pączki, zwane również wiedeńskimi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Hiszpańskie pączki, zwane również wiedeńskimi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Hiszpańskie pączki, zwane również wiedeńskimi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej