Jabłkowe oponki

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

2

10 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

11 osób wydrukowało

Pobierz pdf

13 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2.5 szklanki

4 sztuki

5 łyżek

1 opakowanie

1.5 szklanki

0.5 łyżeczki

8 sztuk

1

null gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kasię roztapiamy. Jajka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy przesianą mąkę, wlewamy mleko i przestudzoną Kasię . Mieszamy wszystko dokładnie i odstawiamy pod przykryciem na ok 1,5 godziny.

Krok 2

Jabłka obieramy, kroimy w krążki o grubości 5-7 mm, usuwamy gniazda nasienne. Posypujemy pokrojone jabłka cynamonem.

Krok 3

W rondlu rozgrzewamy olej, plastry jabłek zanurzamy w cieście, lekko osączamy i kładziemy na gorący głęboki olej.

Krok 4

Smażymy po ok 1,5 -2 minuty z każdej strony na rumiany kolor.

Krok 5

Osączamy z tłuszczu, posypujemy cukrem pudrem i podajemy od razu - na ciepło.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Jabłkowe oponki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Jabłkowe oponki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Jabłkowe oponki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Jabłkowe oponki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Jabłkowe oponki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Jabłkowe oponki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Jabłkowe oponki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej