Jagodowe poduszeczki

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

3 os.
stopień trudności

trudne

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

0 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

200 mililitrów

1 łyżka

300 gramów

3 łyżki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wodę wymieszać z octem. 50g Kasi stopić. Mąkę przesiać, zalać wodą, dodać Kasię i wyrobić elastyczne ciasto.

Krok 2

Uformować z ciasta kulę, owinąć folią i wstawić do lodówki na 1,5h. Ciasto rozwałkować na kwadratowy płat o grubości ok. 1,5cm, po bokach cieniej. Na środek wyłożyć przekrojoną Kasię, brzegi ciasta złożyć jak kopertę. Boki ciasta zlepić.

Krok 3

Ciasto rozwałkować na prostokąt o proporcjach 1:3, złożyć na 3 części, odwrócić 90 st., rozwałkować, złożyć. Wstawić do lodówki na godzinę.

Krok 4

Następnie znowu rozwałkować, złożyć (tę czynność powtórzyć 2 razy), wstawić do lodówki. Te etapy powtórzyć 6 razy.

Krok 5

Jagody umyć, wyłożyć na durszlak.

Krok 6

Gotowe ciasto rozwałkować na grubość ok. 5mm, pokroić w paski ok. 5cm szerokości (powinna być parzysta ilość pasków ciasta).

Krok 7

Na ciasto wyłożyć po łyżce jagód, zachowując odstępy.

Krok 8

Na drugim pasku po środku w poprzek bardzo ostrym nożem zrobić nacięcia (nie przecinając do końca).

Krok 9

Przykryć drugim paskiem, pokroić na kwadraty, wyłożyć na blasze, posmarować rozmąconym jajkiem, posypać cukrem.

Krok 10

Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok. 15 minut w temp. 200 st.C. Z tej ilości składników wychodzi ok. 50 ciasteczek

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Jagodowe poduszeczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Jagodowe poduszeczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Jagodowe poduszeczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Jagodowe poduszeczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Jagodowe poduszeczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Jagodowe poduszeczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Jagodowe poduszeczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

Zobacz również