Dieta 1200 kalorii

50 przepisów - 10 dni

Jajecznica z warzywami

Autor: mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz

ratingratingratingratingrating

4

102 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
10 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

175 osób wydrukowało

Pobierz pdf

176 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

2 sztuki

2 sztuki

0.5 sztuki

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Warzywa (cebula, pomidor) umyj i pokrój (pomidor w plasterki, a cebula w kostkę). Pomidora ułóż na talerzu i posyp pokrojoną cebulą.

Jajecznica z warzywami - Krok 1

Krok 2

Rozgrzej Ramę smaż jak szef kuchni. Następnie wbij 2 jaja i smaż do momentu ich ścięcia. Usmażone jaja przełóż na talerz.

Jajecznica z warzywami - Krok 2
mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz

Dobra rada:

Posiłek stanowi źródło: potasu, fosforu, żelaza, cynku, miedzi, manganu, ryboflawiny, witaminy C, witaminy A, witaminy E, witaminy B12, witaminy D, magnezu, tiaminy, witaminy B6.

0

Opinie o przepisie

Rama Smaż jak szef kuchni, wariant klasyczny

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Rama Smaż jak szef kuchni, wariant klasyczny

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Jajecznica z warzywamiJajecznica z warzywami

Jajecznica z warzywami to niemal śniadaniowy klasyk, nie tylko w domach, ale także restauracjach i hotelach. Z pomidorem, szczypiorkiem i cebulą stanowi zdrowe danie, pełne dobrze przyswajalnego białka. Jest idealna na początek dnia, zwłaszcza w zimie, kiedy dobrze jest zjeść ciepłe śniadanie przed wyjściem z domu. W naszej wersji jajecznica z warzywami podawana jest ze świeżym pomidorem i cebulą – ułóż je na talerzu bez wcześniejszego podsmażenia, by pozostały chrupiące i stanowiły kontrast dla konsystencji jajecznicy. Następnie usmaż jajka na łyżeczce roślinnego tłuszczu. Smaż odpowiednio długo, by otrzymać jajecznicę ściętą mocno albo delikatnie, a następnie przełóż ją na pokrojone wcześniej warzywa. Możesz udekorować to zdrowe danie niewielką ilością szczypiorku i ewentualnie oprószyć kolorowym pieprzem. Tak przyrządzoną fit potrawę podawaj z chlebem żytnim pełnoziarnistym, aby zbilansować jej skład pod kątem zawartości „dobrych” złożonych węglowodanów i błonnika. Warto też opiec go w tosterze (bez dodatkowego użycia tłuszczu), żeby był bardziej chrupiący. Polecamy nasz przepis na pożywną jajecznicę z warzywami – to doskonały start w nowy dzień!