Dieta 1200 kalorii

50 przepisów - 10 dni

Kanapki z wędliną

Autor: mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz

ratingratingratingratingrating

9

85 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
10 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

184 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

202 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 łyżeczka

2 plastry

3 sztuki

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Chleb posmaruj margaryną Rama Classic.

Kanapki z wędliną - Krok 1

Krok 2

Każdą z kromek posyp drobno pokrojonym szczypiorkiem.

Kanapki z wędliną - Krok 2

Krok 3

Połóż na to plasterek polędwicy.

Kanapki z wędliną - Krok 3

Krok 4

Na wierzchu połóż rzodkiewkę pokrojoną w plasterki.

Kanapki z wędliną - Krok 4
mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz

Dobra rada:

Posiłek jest źródłem: fosforu, manganu, potasu, miedzi, żelaza, cynku, tiaminy, niacyny, witaminy C, witaminy A, witaminy B6.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kanapki z wędliną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kanapki z wędliną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kanapki z wędliną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kanapki z wędliną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kanapki z wędliną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kanapki z wędliną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kanapki z wędliną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kanapki z wędlinąKanapki z wędliną

Kanapki z wędliną to często spotykana w polskich domach kolacja. Jeśli sięgniesz po odpowiednie składniki, będą one stanowiły także kolację zdrową, dietetyczną i lekkostrawną. Zamiast popularnych tłustych wędlin wieprzowych wybierz polędwicę z piersi kurczaka – po jednym plasterku na kanapkę. Ich bazą będzie żytni chleb, najlepiej ciemny razowy, który dostarczy Twojemu organizmowi m.in. żelaza (2,5 mg, tzn. 18% DRWS), cynku 2,3 mg, tzn. 23% DRWS i manganu (2,23 mg, tzn. 112% DRWS). Możesz ewentualnie podgrzać go na suchej patelni, żeby skórka stała się bardziej chrupiąca. W polędwicy znajdziesz z kolei cenną niacynę (3,5 mg ,tzn. 22% DRWS). Aby kanapki były jeszcze lepsze, posmaruj je dobrym tłuszczem roślinnym i posyp szczypiorkiem dla urozmaicenia smaku. Na koniec ułóż na każdej kromce krążki rzodkiewki – to lekko pikantne i chrupiące warzywo stanowi doskonały dodatek do wędlin i pieczywa. Tak przygotowane pożywne i zdrowe kanapki podawaj z niesłodzoną herbatą (czarną, białą lub zieloną). Proponowana przez nas porcja to ok. 220 kalorii, które pozwolą Ci zasnąć bez głodu. Nie zapominaj o fit kolacji na diecie – lekkostrawny posiłek pomoże Ci w osiągnięciu upragnionych efektów.