Szpinakowa kanapka :) przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Szpinakowa kanapka :)

Autor: It's My Little Yummy

ratingratingratingratingrating

1

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

6 osób wydrukowało

Pobierz pdf

21 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 szczypta

1 szczypta

1 sztuka

1 sztuka

1 opakowanie

1 opakowanie

4 sztuki

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Na pierwszy ogień idzie rybka. Należy ją rozmrozić i podsmażyć. Spytacie dlaczego dorsz? Akurat tę rybę mam wypróbowaną i jest godna polecenia. Ja kupuję tylko dorsza atlantyckiego, gdyż nie posiada on takiej glazury, kawałki są konkretne a podczas rozmrażania i pieczenia nie śmierdzi okrutnie. Tak, więc po rozmrożeniu ryby przyprawiam ją solą i pieprzem.Następnie przygotowuję patelnię z 2 łyżkami oliwy i podsmażam dorsza. Nie przesadzam, gdyż ryba będzie jeszcze pieczona w piekarniku z ciastem fancuskim.Po podsmażeniu dorsza odkładam go na bok, aby przestygnął. Gorący będzie się źle układał na cieście.

Krok 2

Następnym etapem przygotowań jest szpinak. Jest wiele szkół robienia szpinaku i przyprawiania go. Myślę, że każdy musi przygotować go kilka razy, aby doszedł do perfekcji i aby nasze kubki smakowe go pokochały.Ja przyrządzam go następująco. Na patelnię daję łyżkę oliwy i wyciskam 1 ząbek czosnku. Podsmażam go ale pamiętajmy, aby czosnek nie zrobił się brązowy bo szpinak będzie gorzki. Po chwili wrzucam opłukane i odsączone liście szpinaku. Gdy szpinak zaczyna zmniejszać swoją objętość zaczynam go przyprawiać solą i pieprzem, a następnie wyciśniętym sokiem z cytryny (góra z jednego plasterka sok - to także wedle Waszych upodobań smakowych dla mnie tyle jest w sam raz). Na początek nie przesadzajcie z przyprawianiem, pamiętajcie to ma Wam smakować! Uwierzcie mi szpinak jest wspaniały tylko trzeba go dobrze przygotować. Gdy już wszystko pięknie się skomponuje, a szpinak zmięknie dodaję połowę sera favita z Mlekovity pokrojonego w kostkę.

Krok 3

Takim to sposobem mamy przygotowane już wszystko, więc włączamy piekarnik (i teraz każdy patrzy co producent jego piekarnika zaleca przy pieczeniu ciasta francuskiego). Ja nagrzewam do temperatury 170 stopni. Piekarnik się nagrzewa, a my przygotowujemy naszą kanapeczkę. Gotowe ciasto przecinamy na pół i na jednej części kładziemy kawałek dorsza, następnie szpinak z favita. I ponownie dorsza... Całości zawijamy w ciasto francuskie nacinając je po bokach.A następnie odkładamy na naczynie, które pójdzie do piekarnika. Z drugą częścią ciasta i pozostałymi kawałkami dorsza robimy podobnie. Całość pieczemy, aż ciasto francuskie będzie ładnie przyrumienione to jest do 30 minut w temperaturze 170 stopni.

It's My Little Yummy

Dobra rada:

Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szpinakowa kanapka :) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szpinakowa kanapka :) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szpinakowa kanapka :) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szpinakowa kanapka :) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szpinakowa kanapka :) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szpinakowa kanapka :) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szpinakowa kanapka :) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Szpinakowa kanapka :) - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Brukselka z kurczakiem
czas przygotowania
35 min.
stopień trudności

łatwe

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej