
Składniki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W Japonii jada się dużo surowych ryb,
Krok 2
między innymi w postaci saszimi.
Krok 3
to właśnie mój przepis na saszimi.
Krok 4
Łososia włóż na kilkanaście minut do
Krok 5
zamrażalnika, żeby stwardniał. Dzięki temu
Krok 6
łatwiej będzie go kroić. Przygotuj zalewę
Krok 7
do ryby: zmieszaj w miseczce sake, olej,
Krok 8
ocet i cukier puder, tak aby cukier się
Krok 9
rozpuścił. Dodaj cebulę, ogórki i kiełki.
Krok 10
Szczelnie przykryj miseczkę przezroczystą
Krok 11
folią kuchenną i wstaw na kilka godzin do
Krok 12
lodówki, aby smaki się połączyły. Łososia
Krok 13
wyjmij z lodówki i skrój na cieniutkie
Krok 14
prostokątne plasterki (7 x 5 cm). Poukładaj
Krok 15
je na talerzu w jednej warstwie, pokryj
Krok 16
zalewą i wstaw do lodówki jeszcze
Krok 17
na 15 minut.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej