Japońskie carpaccio przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Japońskie carpaccio

Autor: Pascal Pascal

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
12 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

4 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W Japonii jada się dużo surowych ryb,

Krok 2

między innymi w postaci saszimi.

Krok 3

to właśnie mój przepis na saszimi.

Krok 4

Łososia włóż na kilkanaście minut do

Krok 5

zamrażalnika, żeby stwardniał. Dzięki temu

Krok 6

łatwiej będzie go kroić. Przygotuj zalewę

Krok 7

do ryby: zmieszaj w miseczce sake, olej,

Krok 8

ocet i cukier puder, tak aby cukier się

Krok 9

rozpuścił. Dodaj cebulę, ogórki i kiełki.

Krok 10

Szczelnie przykryj miseczkę przezroczystą

Krok 11

folią kuchenną i wstaw na kilka godzin do

Krok 12

lodówki, aby smaki się połączyły. Łososia

Krok 13

wyjmij z lodówki i skrój na cieniutkie

Krok 14

prostokątne plasterki (7 x 5 cm). Poukładaj

Krok 15

je na talerzu w jednej warstwie, pokryj

Krok 16

zalewą i wstaw do lodówki jeszcze

Krok 17

na 15 minut.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Japońskie carpaccio - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Japońskie carpaccio - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Japońskie carpaccio - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Japońskie carpaccio - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Japońskie carpaccio - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Japońskie carpaccio - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Japońskie carpaccio - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Japońskie carpaccio - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej