Karmelizowane w miodzie cykorie z orzechami włoskimi
łatwe
63 osoby zapisały

Składniki
8 sztuk
1 łyżka
3 łyżki
1 sztuka
50 gramów
50 gramów
50 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cykorie przekrój na pół, umyj, nie odcinaj końcówki która utrzymuje wszystkie liście razem.

Krok 2
Cytrynę otrzyj ze skóry i wyciśnij z niej sok. Na patelni upraż orzachy i z grubsza je posiekaj.

Krok 3
Na patelnie wlej miód, sok z cytryny, włóż cykorię i smaż w miodzie aż miód zacznie się karmelizować, przełóż cykorię wtedy na druga stronę.

Krok 4
Cykorię można podlać dwoma łyżkami wody aby zmiękła. Gdy warzywo będzie już miękkie i rumiane wlej ocet balsamiczny, orzechy i masło.

Krok 5
Wszystko razem gotuj aż ocet odparuje. Na koniec sałatkę dopraw oprószając ją przyprawą włoską Knorr oraz skórką z cytryny.


Dobra rada:
Zamiast octu balsamicznego możesz użyć tylko soku z cytryny.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przyprawa włoska Knorr grubo mielona
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Karmelizowane w miodzie cykorie z orzechami włoskimi
Pyszna przystawka, idealna propozycja na obiad lub nowoczesną kolację – to cechy doskonale opisujące nasze karmelizowane w miodzie cykorie z orzechami włoskimi. Danie przygotowane z myślą o zwolennikach potraw roślinnych zachwyci także miłośników mięsa. Jeśli do tej pory nie karmelizowaliście żadnych składników, nie przerażajcie się! To prosty zabieg, który zmieni nie tylko smak cykorii, ale nada jej także ciekawej konsystencji. Smacznego!
Dla kogo?
Przede wszystkim dla zwolenników kuchni wegetariańskiej. Cykorie w miodzie z orzechami włoskimi przypadną do gustu także osobom, które lubią szybkie i proste dania.
Na jaką okazję?
Potrawa sprawdzi się zawsze i wszędzie. Może być daniem obiadowym, kolacją lub kreatywnym pomysłem na imprezowe menu.
Czy wiesz, że?
Cykoria jest jednym z ważniejszych składników kawy zbożowej. Korzeń tej rośliny najpierw jest suszony, następnie mielony i prażony. Zabieg ten aromatyzuje cykorię, nadając jej kawowego posmaku.
Dla urozmaicenia:
Ocet balsamiczny doskonale może zastąpić cytrynę. Doda cykorii wyrazistości i ostrości.