Dieta 2000 kalorii

50 przepisów - 10 dni

Koktajl z jarmużu i banana

z nasionami chia

Autor: mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz

ratingratingratingratingrating

4

234 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
5 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

71 osób wydrukowało

Pobierz pdf

155 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

6 łyżek

8 garść

4 szklanki

4 sztuki

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Dodaj do naczynia mieszającego kefir, banany, jarmuż, nasiona chia i sos sałatkowy Truskawkowy z chili Knorr.

Koktajl z jarmużu i banana - Krok 1

Krok 2

Całość zblenduj lub zmiksuj na gładką masę.

Koktajl z jarmużu i banana - Krok 2
mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz

Dobra rada:

Posiłek jest dobrym źródłem: potasu, wapnia, fosforu, magnezu, żelaza, miedzi, manganu, witamin: A, C, B2, B6, B12 i kwasu foliowego.

0

Opinie o przepisie

Sos sałatkowy Naturalnie smaczne Truskawkowy Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Sos sałatkowy Naturalnie smaczne Truskawkowy Knorr

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Koktajl z jarmużu i bananaKoktajl z jarmużu i banana

Koktajl mleczny z bananem, jarmużem i chia poleca się na smakowite drugie śniadanie! Napoje z przetworów mlecznych z różnorodnymi dodatkami cieszą się bardzo dużą popularnością. Dlaczego? Mleczne koktajle nie tylko znakomicie smakują i wyglądają, ale też doskonale sycą, zapewniając witalność i energię.

Dla kogo? Koktajl stanowi idealne rozwiązanie dla wielbicieli zdrowego trybu życia i kulinarnych nowinek. Śmiało miksuj mleko z pożywnym bananem, odżywczym jarmużem oraz niezastąpionymi nasionami chia.

Na zdrowie! Mleczny koktajl z owocami i warzywami to prawdziwa kopalnia witamin! Jego wypicie dostarczy nam 95% dziennego zapotrzebowania na witaminę A (czyli 759,2 µg ) oraz aż 139% na witaminę C (czyli 111,3 mg). Dzięki temu będziemy lepiej chronić nasz organizm tzn. wspomożemy układ odpornościowy, a także zadbamy o zdrowie skóry.

Czy wiesz, że? Chia to nasiona rośliny zwanej szałwią hiszpańską. Co ciekawe, pochodzi ona nie z Kraju Basków, ale z Meksyku oraz Gwatemali. Nasiona chia są cenione na całym świecie za swoje odżywcze właściwości. Zawierają nawet do 2 razy więcej błonnika niż otręby, dlatego należy pamiętać, aby nie jeść ich więcej niż 15 g dziennie (3 łyżeczki) a ich spożyciu towarzyszyło dużo płynów. Warto włączyć je do swojego menu.