Zapiekane pomidory z białym serem
z żytnią grzanką

1 porcja | %*w porcji** | |
---|---|---|
Energia | 1573.2 kJ / 376 Kcal | 19 % |
Tłuszcz | 14.4 g | 21 % |
w tym kwasy tłuszczowe: nasycone | 2 g | 10 % |
Węglowodany | 48.6 g | 19 % |
w tym cukry | 4.3 g | 5 % |
Błonnik | 10.6 g | - |
Białko | 23.3 g | 47 % |
Sól | 2 g | 33 % |
* % referencyjnej wartości spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/2000 kcal). ** 1 porcja ok. 435 gr. Przepis pozwala na przygotowanie 4 porcji. *** 1 Kcal = 4,184 kJ |
- Krok 1Do sera twarogowego dodaj przyprawę i drobno pokrojone oliwki. Całość dokładnie wymieszaj.
- Krok 2Umyte pomidory pozbaw gniazd nasiennych, a w ich miejsce włóż nadzienie z sera.
- Krok 3Gotowe pomidory piecz w piekarniku razem z kromkami pieczywa w temp. ok. 180 °C przez ok. 15 minut. Potrawę posyp posiekanym koperkiem.
- Krok 4Pieczywo podawaj z awokado pokrojonymi w plasterki.
Posiłek jest dobrym źródłem: potasu, fosforu, cynku, miedzi, manganu, witamin: A, E, C, B2, B6 i kwasu foliowego.
Zapiekanki - idealne na kolacje, bogate w rozmaite składniki, zwłaszcza warzyw. Aż trudno im się oprzeć! Co powiesz na pomidory zapiekane z białym serem z grzanką? Wzbogać je o ziołowy sos sałatkowy. To bardzo pomysłowy sposób na ciepły i prosty wieczorny posiłek. Warto się skusić!
Dla kogo? Pomidory w takim wydaniu zasmakują każdemu. Miękkie i delikatne warzywa znakomicie czują się w towarzystwie twarogu oraz grzanki. Danie jest bardzo proste do wykonania i bez wątpienia poradzi sobie z nim nawet kulinarny laik.
Na zdrowie! Tak przygotowana kolacja dostarcza aż 95% dziennego zapotrzebowania RWS (czyli 1,9 mg) na mangan. Co daje nam ten pierwiastek? Wchodzi on w skład enzymów odpowiedzialnych za właściwy przebieg procesu metabolizmu energetycznego węglowodanów, tłuszczów oraz białek. Oprócz tego mangan spełnia istotną funkcję chroniąc komórki przed stresem oksydacyjnym.
Czy wiesz, że? Ojczyzną pomidorów jest Ameryka Południowa. W Europie początkowo uważano je za roślinę trującą. Nim doceniono kulinarne zastosowanie pomidorów, uprawiano je dla ozdoby. Pomidora do dziś określa się mianem warzywa, pomimo że naukowa kategoryzacja klasyfikuje go jako owoc.