Bułeczki drożdżowe - bułki: przepisy domowe | Przepisy.pl | Przepisy.pl pixel

Przepisy na Bułeczki drożdżowe

12 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy (12)

Bułeczki ze śliwkami
ratingratingratingratingrating

150

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
120 min.
Bułeczki drożdżowe z owocami to ponadczasowy przysmak, który jednym przypomni smaki dzieciństwa...
Jagodzianki
ratingratingratingratingrating

65

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
Jagody w kuchni przynoszą mnóstwo radości. Nie tylko przez to, że natychmiastowo farbują buzie i...
Bułeczki z rodzynkami
ratingratingratingratingrating

74

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
120 min.
Puszyste bułeczki drożdżowe z rodzynkami to przysmak, w którym twoi domownicy zakochają się od pi...
Rogaliki z dżemem
ratingratingratingratingrating

34

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
Rogaliki drożdżowe z dżemem są deserem, który na polskich stołach obecny jest nieprzerwanie od wi...
Rogale Marcińskie
ratingratingratingratingrating

7

stopień trudności

trudne

czas przygotowania
360 min.
Rogaliki są bardzo dobrze znane miłośnikom słodkich przekąsek. Bywają nadziewane dżemem, owocami...
Bułki maślane
ratingratingratingratingrating

9

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
180 min.
Domowe bułki maślane to jeden z najpyszniejszych sposobów na udane rozpoczęcie dnia. Podczas ich...
Brioszki
ratingratingratingratingrating

10

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
150 min.
Bułeczki cynamonowe
ratingratingratingratingrating

3

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
Chlebek SUBWAY
ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Koreańskie bułeczki
ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Karmel do cynamonek
ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.

Ciekawostki i porady

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.

Czytaj więcej

Cukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Bułeczki drożdżoweBułeczki drożdżowe

Jeśli masz ochotę na smaczny dodatek do kawy lub gorącego mleka, wypróbuj jeden z przepisów na bułeczki drożdżowe. Zaufaj w tej kwestii Szwedom, którzy od lat specjalizują się w wypiekach drożdżowych. Szwedzkie kanelbullar, czyli bułeczki cynamonowe urosły do rangi potrawy kultowej i to nie tylko na dalekiej północy – coraz częściej spotkać je można na półkach sklepowych w rodzimych marketach. Dla wszystkich tych, którzy preferują jednak inne smaki, stworzono wiele wariantów bułeczek drożdżowych. Do ich przygotowania wykorzystać można owoce świeże lub przetwory, twaróg, mak czy chociażby migdały. Najpopularniejsze w tych kategoriach są zdecydowanie jagodzianki, drożdżówki z serem i rogaliki z dżemem. Jeśli wydaje ci się, że trzeba dużego obycia w kuchni, aby stworzyć takie wypieki – nie obawiaj się, one tylko sprawiają wrażenie trudnych w wykonaniu. Sekretem jest oczywiście przygotowanie doskonałego ciasta drożdżowego. Jeśli opanujesz tę sztukę, to cała reszta będzie już zupełnie prosta i bez trudności wykonasz każdą wersję bułeczek. Przede wszystkim wrogiem ciasta drożdżowego jest pośpiech. Jeśli w przepisie podano, że trzeba zrobić zaczyn – pamiętaj, aby odstawić go w ciepłe miejsce i czekać cierpliwie, aż zacznie „pracować”. Zwróć uwagę na zachowanie odpowiedniej temperatury mleka, w którym rozpuszczasz drożdże – musi być ono letnie. Podobnie sytuacja przedstawia się z wyrabianiem ciasta: poczekaj aż będzie odchodzić od ręki i dopiero wtedy odstaw je do wyrośnięcia. Proces nadziewania bułeczek jest już bardzo szybki, zwłaszcza jeżeli korzystasz z wcześniej zrobionych dżemów (doskonale pasują szczególnie truskawkowe, malinowe, wiśniowe) czy powideł śliwkowych, a pieczenie zajmuje jedynie od kilku do kilkunastu minut. Bułeczki najlepiej smakują gorące, podawane bezpośrednio po wyjęciu z piekarnika. Jeśli nie znikną od razu z talerza, co jednak jest mało prawdopodobne, to zabierz je ze sobą do pracy lub przygotuj dziecku do szkoły jako drugie śniadanie. To wypiek, który smakuje niemal wszystkim.