Mazurek czekoladowy przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Mazurek czekoladowy

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
46 os.
cookedstopień trudności

trudne

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

23 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

12 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

20 dekagramów

20 dekagramów

20 dekagramów

2 sztuki

1 sztuka

2 łyżki

1 opakowanie

masa marcepanowa:

25 dekagramów

25 dekagramów

1 sztuka

0.5 łyżki

dekoracja:

1 opakowanie

10 dekagramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotować masę marcepanową: migdały sparzyć, obrać ze skórki, lekko zrumienić na suchej patelni i dwukrotnie zemleć.

Krok 2

Z cukru, 1/2 szklanki wody i octu ugotować syrop, nieco go ostudzić i ucierać drewnianą łyżką.

Krok 3

Następnie, nadal ucierając, aż do uzyskania jednolitej masy, dodać migdały i sok z cytryny.

Krok 4

Marcepan można zabarwić sokiem z marchwi lub buraków albo barwnikami spożywczymi.

Krok 5

Masę marcepanową można kupić w niektórych cukierniach.

Krok 6

Przygotować ciasto: białka i jajko utrzeć z cukrem pudrem do białości i dalej ucierając, stopniowo dodawać czekoladę oraz mąkę.

Krok 7

Następnie delikatnie połączyć masę z migdałami.

Krok 8

Formę do pieczenia wysmarować Kasią i wyłożyć waflami (również boki).

Krok 9

Masę przełożyć do formy i piec 15 min. w piekarniku nagrzanym do temperatury 170°C.

Krok 10

Polewę czekoladową przygotować według przepisu podanego na opakowaniu.

Krok 11

Przestudzony mazurek wyjąć z formy, oblać polewą i przybrać ozdobami z masy marcepanowej lub bakaliami.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Mazurek czekoladowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Mazurek czekoladowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Mazurek czekoladowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Mazurek czekoladowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Mazurek czekoladowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Mazurek czekoladowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Mazurek czekoladowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Mazurek czekoladowy - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej