
Składniki
20 dekagramów
20 dekagramów
20 dekagramów
2 sztuki
1 sztuka
2 łyżki
1 opakowanie
masa marcepanowa:
25 dekagramów
25 dekagramów
1 sztuka
0.5 łyżki
dekoracja:
1 opakowanie
10 dekagramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przygotować masę marcepanową: migdały sparzyć, obrać ze skórki, lekko zrumienić na suchej patelni i dwukrotnie zemleć.
Krok 2
Z cukru, 1/2 szklanki wody i octu ugotować syrop, nieco go ostudzić i ucierać drewnianą łyżką.
Krok 3
Następnie, nadal ucierając, aż do uzyskania jednolitej masy, dodać migdały i sok z cytryny.
Krok 4
Marcepan można zabarwić sokiem z marchwi lub buraków albo barwnikami spożywczymi.
Krok 5
Masę marcepanową można kupić w niektórych cukierniach.
Krok 6
Przygotować ciasto: białka i jajko utrzeć z cukrem pudrem do białości i dalej ucierając, stopniowo dodawać czekoladę oraz mąkę.
Krok 7
Następnie delikatnie połączyć masę z migdałami.
Krok 8
Formę do pieczenia wysmarować Kasią i wyłożyć waflami (również boki).
Krok 9
Masę przełożyć do formy i piec 15 min. w piekarniku nagrzanym do temperatury 170°C.
Krok 10
Polewę czekoladową przygotować według przepisu podanego na opakowaniu.
Krok 11
Przestudzony mazurek wyjąć z formy, oblać polewą i przybrać ozdobami z masy marcepanowej lub bakaliami.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej