
Składniki
20 dekagramów
20 dekagramów
20 dekagramów
2 sztuki
1 sztuka
2 łyżki
1 opakowanie
masa marcepanowa:
25 dekagramów
25 dekagramów
1 sztuka
0.5 łyżki
dekoracja:
1 opakowanie
10 dekagramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przygotować masę marcepanową: migdały sparzyć, obrać ze skórki, lekko zrumienić na suchej patelni i dwukrotnie zemleć.
Krok 2
Z cukru, 1/2 szklanki wody i octu ugotować syrop, nieco go ostudzić i ucierać drewnianą łyżką.
Krok 3
Następnie, nadal ucierając, aż do uzyskania jednolitej masy, dodać migdały i sok z cytryny.
Krok 4
Marcepan można zabarwić sokiem z marchwi lub buraków albo barwnikami spożywczymi.
Krok 5
Masę marcepanową można kupić w niektórych cukierniach.
Krok 6
Przygotować ciasto: białka i jajko utrzeć z cukrem pudrem do białości i dalej ucierając, stopniowo dodawać czekoladę oraz mąkę.
Krok 7
Następnie delikatnie połączyć masę z migdałami.
Krok 8
Formę do pieczenia wysmarować Kasią i wyłożyć waflami (również boki).
Krok 9
Masę przełożyć do formy i piec 15 min. w piekarniku nagrzanym do temperatury 170°C.
Krok 10
Polewę czekoladową przygotować według przepisu podanego na opakowaniu.
Krok 11
Przestudzony mazurek wyjąć z formy, oblać polewą i przybrać ozdobami z masy marcepanowej lub bakaliami.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcej