Mazurek czekoladowy przepis – Zobacz na przepisy.pl

Mazurek czekoladowy

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

46 os.
stopień trudności

trudne

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

23 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

12 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

20 dekagramów

20 dekagramów

20 dekagramów

2 sztuki

1 sztuka

2 łyżki

1 opakowanie

masa marcepanowa:

25 dekagramów

25 dekagramów

1 sztuka

0.5 łyżki

dekoracja:

1 opakowanie

10 dekagramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotować masę marcepanową: migdały sparzyć, obrać ze skórki, lekko zrumienić na suchej patelni i dwukrotnie zemleć.

Krok 2

Z cukru, 1/2 szklanki wody i octu ugotować syrop, nieco go ostudzić i ucierać drewnianą łyżką.

Krok 3

Następnie, nadal ucierając, aż do uzyskania jednolitej masy, dodać migdały i sok z cytryny.

Krok 4

Marcepan można zabarwić sokiem z marchwi lub buraków albo barwnikami spożywczymi.

Krok 5

Masę marcepanową można kupić w niektórych cukierniach.

Krok 6

Przygotować ciasto: białka i jajko utrzeć z cukrem pudrem do białości i dalej ucierając, stopniowo dodawać czekoladę oraz mąkę.

Krok 7

Następnie delikatnie połączyć masę z migdałami.

Krok 8

Formę do pieczenia wysmarować Kasią i wyłożyć waflami (również boki).

Krok 9

Masę przełożyć do formy i piec 15 min. w piekarniku nagrzanym do temperatury 170°C.

Krok 10

Polewę czekoladową przygotować według przepisu podanego na opakowaniu.

Krok 11

Przestudzony mazurek wyjąć z formy, oblać polewą i przybrać ozdobami z masy marcepanowej lub bakaliami.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Mazurek czekoladowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Mazurek czekoladowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Mazurek czekoladowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Mazurek czekoladowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Mazurek czekoladowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Mazurek czekoladowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Mazurek czekoladowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej