
Składniki
20 dekagramów
20 dekagramów
20 dekagramów
2 sztuki
1 sztuka
2 łyżki
1 opakowanie
masa marcepanowa:
25 dekagramów
25 dekagramów
1 sztuka
0.5 łyżki
dekoracja:
1 opakowanie
10 dekagramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przygotować masę marcepanową: migdały sparzyć, obrać ze skórki, lekko zrumienić na suchej patelni i dwukrotnie zemleć.
Krok 2
Z cukru, 1/2 szklanki wody i octu ugotować syrop, nieco go ostudzić i ucierać drewnianą łyżką.
Krok 3
Następnie, nadal ucierając, aż do uzyskania jednolitej masy, dodać migdały i sok z cytryny.
Krok 4
Marcepan można zabarwić sokiem z marchwi lub buraków albo barwnikami spożywczymi.
Krok 5
Masę marcepanową można kupić w niektórych cukierniach.
Krok 6
Przygotować ciasto: białka i jajko utrzeć z cukrem pudrem do białości i dalej ucierając, stopniowo dodawać czekoladę oraz mąkę.
Krok 7
Następnie delikatnie połączyć masę z migdałami.
Krok 8
Formę do pieczenia wysmarować Kasią i wyłożyć waflami (również boki).
Krok 9
Masę przełożyć do formy i piec 15 min. w piekarniku nagrzanym do temperatury 170°C.
Krok 10
Polewę czekoladową przygotować według przepisu podanego na opakowaniu.
Krok 11
Przestudzony mazurek wyjąć z formy, oblać polewą i przybrać ozdobami z masy marcepanowej lub bakaliami.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej