Mięsne szaszłyki na ostro z dipem serowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Menu dnia

Mięsne szaszłyki na ostro z dipem serowym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

39

heart
108 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

572 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

654 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 opakowanie

500 gramów

1 pęczek

1 sztuka

4 łyżki

200 gramów

2 łyżki

30 gramów

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso przełóż do miski, dodaj przyprawę do grilla Knorr, cebulę pokrojoną w drobną kostkę, połowę posiekanej natki pietruszki oraz oliwę i wymieszaj.

Mięsne szaszłyki na ostro z dipem serowym - Krok 1

Krok 2

Wyrób jednolitą masę, a następnie uformuj nieduże wałeczki – każdy z nich nabij na drewniany patyk.

Mięsne szaszłyki na ostro z dipem serowym - Krok 2

Krok 3

Przygotowane szaszłyki ułóż na rozgrzanym grilluj i piecz ok. 10 minut obracając je co chwilę.

Mięsne szaszłyki na ostro z dipem serowym - Krok 3

Krok 4

W międzyczasie przygotuj serowy dip: ser zetrzyj na tarce i połącz w miseczce z jogurtem, majonezem oraz sokiem z cytryny. Dodaj pozostałą natkę pietruszki, dopraw do smaku i wymieszaj. Gotowe szaszłyki podawaj z dipem.

Mięsne szaszłyki na ostro z dipem serowym - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby drewniane patyki do szaszłyków nie paliły się na grilli, namocz je wcześniej w wodzie.

1

Opinie o przepisie

  • Joanna Motyka

    Joanna Motyka , 05.09.2017

    Ja bym dodała do dupu ząbek czosnku

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Mięsne szaszłyki na ostro z dipem serowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Mięsne szaszłyki na ostro z dipem serowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Mięsne szaszłyki na ostro z dipem serowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Mięsne szaszłyki na ostro z dipem serowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Mięsne szaszłyki na ostro z dipem serowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Mięsne szaszłyki na ostro z dipem serowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Mięsne szaszłyki na ostro z dipem serowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Mięsne szaszłyki na ostro z dipem serowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Mięsne szaszłyki na ostro z dipem serowymMięsne szaszłyki na ostro z dipem serowym

Szaszłyki przyrządza się zazwyczaj z kawałków mięsa, przekładanych warzywami, grzybami lub owocami. Sprawdź nieco inną wersję, która może stanowić alternatywę dla klasycznej i przygotuj je z mięsa mielonego. Podane w takiej formie są popularne np. w kuchni arabskiej czy tureckiej. Przygotuj je w pikantnej wersji i serwuj z sosem serowym. Wybierz mięso mieszane, wieprzowo-wołowe, a następnie dopraw je ostrą przyprawą oraz świeżą natką pietruszki. Wyrób je na jednolitą, zwartą masę, która będzie zachowywała odpowiedni kształt – dzięki temu z łatwością nadziejesz ją na patyczki. Upieką się dość szybko, dlatego po wyłożeniu ich na rozgrzany ruszt, co chwila je obracaj do momentu, aż staną się rumiane. Przygotuj dip serowy z niebieskiego pleśniowego sera, np. gorgonzoli. Skrusz go do majonezu oraz jogurtu, dodaj sok z cytryny i pietruszkę. Mięsne szaszłyki na ostro podawaj na patyczkach albo w chlebie pita. Jeśli chcesz dobrać do nich odpowiednią sałatkę, wybierz wersję, której podstawą są pomidory. Rozpocznij sezon grillowy z naszymi przepisami!