Naleśniki z jabłkami

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

69

657 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

600 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1839 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

1.5 szklanki

2 sztuki

0.5 szklanki

1 szklanka

1 szczypta

masa jabłkowa:

4 sztuki

0.5 szklanki

0.5 szklanki

0.5 łyżeczki

3 łyżki

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W misce wymieszaj mikserem mąkę, wodę, mleko, jajka i szczyptę soli.

Naleśniki z jabłkami - Krok 1

Krok 2

Kasię rozpuść w rondelku i przestudź. Wlej do ciasta naleśnikowego i ponownie wymieszaj mikserem.

Naleśniki z jabłkami - Krok 2

Krok 3

Na rozgrzaną patelnię wlewaj cienką warstwę ciasta. Gdy naleśnik z jednej strony się upiecze przełóż go na drugą stronę i dopiecz.

Naleśniki z jabłkami - Krok 3

Krok 4

Jabłka obierz, wytnij gniazda nasienne i pokrój w kostkę. W garnuszku zagotuj syrop z cukru i 1/4 szklanki wody. Do syropu wsyp jabłka i lekko je upraż.

Naleśniki z jabłkami - Krok 4

Krok 5

Do masy jabłkowej dodaj cynamon i rodzynki. Zagotuj. Mąkę ziemniaczaną wymieszaj z 1/4 szklanki zimnej wody i wlej do masy jabłkowej mieszając aż masa zgęstnieje.

Naleśniki z jabłkami - Krok 5

Krok 6

Na każdy naleśnik połóż łyżkę masy jabłkowej, rozsmaruj i zwiń w rulonik lub złóż w chusteczkę.

Naleśniki z jabłkami - Krok 6
3

Opinie o przepisie

  • Pani Kasia

    Pani Kasia

    TAK my dodajemy serek waniliowy na wierzch.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • ALINA MOLSKA

    ALINA MOLSKA

    Tak* Pychotka polecam z kleksem bitej śmietany ... mniam :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maciej Dawsiewicz

    Maciej Dawsiewicz

    pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Naleśniki z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Naleśniki z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Naleśniki z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Naleśniki z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Naleśniki z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Naleśniki z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Naleśniki z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Naleśniki z jabłkamiNaleśniki z jabłkami

Największym plusem naleśników jest ich uniwersalność – przyrządzisz je zarówno na słodko, jak i na słono, dowolnie eksperymentując ze składnikami nadzienia i wykorzystując to, co akurat masz w lodówce. Dzięki temu przepisowi poznasz sprawdzony sposób na przygotowanie naleśników z jabłkami. Do zrobienia ciasta naleśnikowego będziesz potrzebować jedynie kilku prostych składników oraz miksera. Mąkę, jajka, wodę, mleko oraz rozpuszczoną kostkę do pieczenia wymieszaj na jednolitą, gładką masę o konsystencji śmietany. Aby naleśniki były bardziej puszyste, wykorzystaj wodę gazowaną. Cienką warstwę ciasta wylewaj na rozgrzaną patelnię i smaż z obu stron na złoty kolor. Jabłka obierz ze skórki, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę. Upraż je z syropem, przygotowanym z cukru i wody. Do jabłek dodaj cynamon oraz rodzynki, które wzbogacą smak nadzienia. Na koniec zagęść masę jabłkową, używając mąki ziemniaczanej. Na usmażone wcześniej naleśniki nakładaj po łyżce nadzienia i zwijaj w rulony lub koperty. Podawaj posypane cukrem pudrem.