Naleśniki z jabłkami

- Krok 1W misce wymieszaj mikserem mąkę, wodę, mleko, jajka i szczyptę soli.
- Krok 2Kasię rozpuść w rondelku i przestudź. Wlej do ciasta naleśnikowego i ponownie wymieszaj mikserem.
- Krok 3Na rozgrzaną patelnię wlewaj cienką warstwę ciasta. Gdy naleśnik z jednej strony się upiecze przełóż go na drugą stronę i dopiecz.
- Krok 4Jabłka obierz, wytnij gniazda nasienne i pokrój w kostkę. W garnuszku zagotuj syrop z cukru i 1/4 szklanki wody. Do syropu wsyp jabłka i lekko je upraż.
- Krok 5Do masy jabłkowej dodaj cynamon i rodzynki. Zagotuj. Mąkę ziemniaczaną wymieszaj z 1/4 szklanki zimnej wody i wlej do masy jabłkowej mieszając aż masa zgęstnieje.
- Krok 6Na każdy naleśnik połóż łyżkę masy jabłkowej, rozsmaruj i zwiń w rulonik lub złóż w chusteczkę.

Naleśniki z jabłkami
Największym plusem naleśników jest ich uniwersalność – przyrządzisz je zarówno na słodko, jak i na słono, dowolnie eksperymentując ze składnikami nadzienia i wykorzystując to, co akurat masz w lodówce. Dzięki temu przepisowi poznasz sprawdzony sposób na przygotowanie naleśników z jabłkami. Do zrobienia ciasta naleśnikowego będziesz potrzebować jedynie kilku prostych składników oraz miksera. Mąkę, jajka, wodę, mleko oraz rozpuszczoną kostkę do pieczenia wymieszaj na jednolitą, gładką masę o konsystencji śmietany. Aby naleśniki były bardziej puszyste, wykorzystaj wodę gazowaną. Cienką warstwę ciasta wylewaj na rozgrzaną patelnię i smaż z obu stron na złoty kolor. Jabłka obierz ze skórki, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę. Upraż je z syropem, przygotowanym z cukru i wody. Do jabłek dodaj cynamon oraz rodzynki, które wzbogacą smak nadzienia. Na koniec zagęść masę jabłkową, używając mąki ziemniaczanej. Na usmażone wcześniej naleśniki nakładaj po łyżce nadzienia i zwijaj w rulony lub koperty. Podawaj posypane cukrem pudrem.