Oponki

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

49 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

10 osób wydrukowało

Pobierz pdf

5 osób zapisało

Udostępnij
Oponki

Składniki

50 dekagramów

50 dekagramów

1 szklanka

4 sztuki

1 łyżeczka

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Na stolnicy wyrabiamy ręcznie ciasto.

Krok 2

Najpierw przesiewamy mąkę, potem dodajemy ser i Kasię, najlepiej od razu w małych kawałkach, żeby się łatwiej wymieszało.

Krok 3

Potem posypujemy całość równomiernie cukrem.

Krok 4

Robimy dziurkę w środku i wbijamy 4 jajka.

Krok 5

Posypujemy sodą lub proszkiem do pieczenia i skrapiamy wódką.

Krok 6

Na koniec wszystkie składniki mieszamy, aż zrobi się z tego jednolita masa.

Krok 7

Jeżeli ciasto będzie za mokre, podsypujemy mąką, żeby nie przyklejało się za bardzo do stolnicy i do rąk. Ale nie za dużo tej mąki!

Krok 8

Gotowe ciasto kroimy na kawałki, rozwałkowujemy na grubość ok. 1 cm i wycinamy za pomocą szklanki i naparstka kółka z dziurką w środku.

Krok 9

W szerokim garnku roztapiamy 4 kostki smalcu (lub innego tłuszczu, ale smalec jest najlepszy) i wrzucamy kilka kółek.

Krok 10

Jak sprawdzić, czy tłuszcz jest dostatecznie rozgrzany? Dobrze jest zostawić sobie kilka wyciętych środków i wrzucić jeden do tłuszczu. Jeśli od razu zaczną się wokół niego robić bąbelki, wypłynie na powierzchnię i będzie się brązowił, to znaczy, że jest ok. Tłuszcz nie może być za zimny, bo wtedy oponki będą się dłużej smażyły, przesiąkną tłuszczem i będą za ciężkie. Nie może być też za gorący, bo szybko się brązowią, a w środku będą surowe.

Krok 11

Wyciągamy oponki na tackę wyłożoną papierem śniadaniowym, żeby tłuszcz się odsączył

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Oponki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Oponki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Oponki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Oponki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Oponki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Oponki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Oponki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej