Pasta z soczewicy i suszonych pomidorów z macą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Dieta obniżająca cholesterol 1500 kcal

105 przepisów - 21 dni

Pasta z soczewicy i suszonych pomidorów z macą

Autor: mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz

ratingratingratingratingrating

10

heart
131 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

78 osób wydrukowało

Pobierz pdf

154 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

8 łyżek

8 sztuk

1 sztuka

1 sztuka

2.5 łyżki

2 łyżeczki

4 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Soczewicę opłucz, ugotuj do miękkości.

Pasta z soczewicy i suszonych pomidorów z macą - Krok 1

Krok 2

Cebulę i czosnek obierz, drobno posiekaj i podsmaż na oleju.

Pasta z soczewicy i suszonych pomidorów z macą - Krok 2

Krok 3

Pomidory suszone namocz krótko w ciepłej wodzie, osusz.

Pasta z soczewicy i suszonych pomidorów z macą - Krok 3

Krok 4

Zmiksuj blenderem soczewicę, pomidory i cebulę z czosnkiem. Dopraw tymiankiem. Przełóż do miseczki.

Pasta z soczewicy i suszonych pomidorów z macą - Krok 4

Krok 5

Macę połam na mniejsze kawałki. Możesz je wkładać do miseczki z pastą i w ten sposób nabierać pastę.

Pasta z soczewicy i suszonych pomidorów z macą - Krok 5
mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz

Dobra rada:

Każdy rodzaj soczewicy przygotowuje się inaczej – najmniej czasu zajmie ci gotowanie soczewicy czerwonej i żółtej.

2

Opinie o przepisie

  • Małgorzatka Kłos

    Małgorzatka Kłos , 11.06.2019

    Pyszna i prosta polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Renata Woźnica

    Renata Woźnica , 29.05.2019

    Super szybka i prosta

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pasta z soczewicy i suszonych pomidorów z macą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pasta z soczewicy i suszonych pomidorów z macą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pasta z soczewicy i suszonych pomidorów z macą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pasta z soczewicy i suszonych pomidorów z macą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pasta z soczewicy i suszonych pomidorów z macą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pasta z soczewicy i suszonych pomidorów z macą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pasta z soczewicy i suszonych pomidorów z macą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pasta z soczewicy i suszonych pomidorów z macą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej