Pasta z soczewicy i suszonych pomidorów z macą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Dieta obniżająca cholesterol 1500 kcal

105 przepisów - 21 dni

Pasta z soczewicy i suszonych pomidorów z macą

Autor: mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz

ratingratingratingratingrating

10

heart
131 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

78 osób wydrukowało

Pobierz pdf

154 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

8 łyżek

8 sztuk

1 sztuka

1 sztuka

2.5 łyżki

2 łyżeczki

4 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Soczewicę opłucz, ugotuj do miękkości.

Pasta z soczewicy i suszonych pomidorów z macą - Krok 1

Krok 2

Cebulę i czosnek obierz, drobno posiekaj i podsmaż na oleju.

Pasta z soczewicy i suszonych pomidorów z macą - Krok 2

Krok 3

Pomidory suszone namocz krótko w ciepłej wodzie, osusz.

Pasta z soczewicy i suszonych pomidorów z macą - Krok 3

Krok 4

Zmiksuj blenderem soczewicę, pomidory i cebulę z czosnkiem. Dopraw tymiankiem. Przełóż do miseczki.

Pasta z soczewicy i suszonych pomidorów z macą - Krok 4

Krok 5

Macę połam na mniejsze kawałki. Możesz je wkładać do miseczki z pastą i w ten sposób nabierać pastę.

Pasta z soczewicy i suszonych pomidorów z macą - Krok 5
mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz

Dobra rada:

Każdy rodzaj soczewicy przygotowuje się inaczej – najmniej czasu zajmie ci gotowanie soczewicy czerwonej i żółtej.

2

Opinie o przepisie

  • Małgorzatka Kłos

    Małgorzatka Kłos , 11.06.2019

    Pyszna i prosta polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Renata Woźnica

    Renata Woźnica , 29.05.2019

    Super szybka i prosta

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pasta z soczewicy i suszonych pomidorów z macą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pasta z soczewicy i suszonych pomidorów z macą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pasta z soczewicy i suszonych pomidorów z macą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pasta z soczewicy i suszonych pomidorów z macą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pasta z soczewicy i suszonych pomidorów z macą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pasta z soczewicy i suszonych pomidorów z macą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pasta z soczewicy i suszonych pomidorów z macą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pasta z soczewicy i suszonych pomidorów z macą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej