Pieczeń z dzika przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pieczeń z dzika

szpikowana suszonymi śliwkami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

3

heart
5 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
7 os.
Drukuj

31 osób wydrukowało

Pobierz pdf

19 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

100 gramów

1 sztuka

150 gramów

50 gramów

1 szczypta

1 szczypta

100 mililitrów

400 mililitrów

2 sztuki

3 ziarna

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wodę zagotuj z octem, obraną i pokrajaną w plasterki cebulą i przyprawami, chłodź, dodaj rozdrobniony czosnek.

Krok 2

Mięso umyj, osącz z wody, włóż do emaliowanego garnka, zalej ochłodzoną zalewą, naczynie przykryj i wstaw do chłodnego miejsca (do +7°C) na 2-3 dni. W tym czasie mięso parę razy obróć w zalewie, aby się równomiernie zamarynowało.

Krok 3

Suszone śliwki starannie umyj, osącz z wody, usuń pestki, pokrój w ćwiartki. Po wyjęciu z zalewy mięso dobrze osącz, wytrzyjœściereczką, naszpikuj słupkami słoniny i cząstkami œśliwek, natrzyj solą i roztartym czosnkiem, oprósz majerankiem i pieprzem, pozostaw na 2-3 godziny w chłodnym miejscu.

Krok 4

Później mięso oprósz mąką, obsmaż na silnie rozgrzanym tłuszczu, włóż do płaskiego rondla, polej tłuszczem z obsmażania i wstaw do nagrzanego piekarnika.

Krok 5

Piecz, skrapiając początkowo przegotowaną wodą, później wytworzonym sosem. Pod koniec pieczenia dodaj pozostałe suszone śliwki. Miękkie mięso wyjmij, pokrój na plastry w poprzek włókien. Sos dopraw do smaku solą i pieprzem, włóż porcje mięsa, zagotuj.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczeń z dzika - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczeń z dzika - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczeń z dzika - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczeń z dzika - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczeń z dzika - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczeń z dzika - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczeń z dzika - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pieczeń z dzika - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Pikantny sos bolognese
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej