Pieczeń z dzika
szpikowana suszonymi śliwkami
łatwe
19 osób zapisało

Składniki
1 kilogram
100 gramów
1 sztuka
150 gramów
50 gramów
1 szczypta
1 szczypta
100 mililitrów
400 mililitrów
2 sztuki
3 ziarna
2 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Wodę zagotuj z octem, obraną i pokrajaną w plasterki cebulą i przyprawami, chłodź, dodaj rozdrobniony czosnek.
Krok 2
Mięso umyj, osącz z wody, włóż do emaliowanego garnka, zalej ochłodzoną zalewą, naczynie przykryj i wstaw do chłodnego miejsca (do +7°C) na 2-3 dni. W tym czasie mięso parę razy obróć w zalewie, aby się równomiernie zamarynowało.
Krok 3
Suszone śliwki starannie umyj, osącz z wody, usuń pestki, pokrój w ćwiartki. Po wyjęciu z zalewy mięso dobrze osącz, wytrzyjœściereczką, naszpikuj słupkami słoniny i cząstkami œśliwek, natrzyj solą i roztartym czosnkiem, oprósz majerankiem i pieprzem, pozostaw na 2-3 godziny w chłodnym miejscu.
Krok 4
Później mięso oprósz mąką, obsmaż na silnie rozgrzanym tłuszczu, włóż do płaskiego rondla, polej tłuszczem z obsmażania i wstaw do nagrzanego piekarnika.
Krok 5
Piecz, skrapiając początkowo przegotowaną wodą, później wytworzonym sosem. Pod koniec pieczenia dodaj pozostałe suszone śliwki. Miękkie mięso wyjmij, pokrój na plastry w poprzek włókien. Sos dopraw do smaku solą i pieprzem, włóż porcje mięsa, zagotuj.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Ziele angielskie z Meksyku Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej