Pieczeń z dzika
szpikowana suszonymi śliwkami
łatwe
19 osób zapisało

Składniki
1 kilogram
100 gramów
1 sztuka
150 gramów
50 gramów
1 szczypta
1 szczypta
100 mililitrów
400 mililitrów
2 sztuki
3 ziarna
2 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Wodę zagotuj z octem, obraną i pokrajaną w plasterki cebulą i przyprawami, chłodź, dodaj rozdrobniony czosnek.
Krok 2
Mięso umyj, osącz z wody, włóż do emaliowanego garnka, zalej ochłodzoną zalewą, naczynie przykryj i wstaw do chłodnego miejsca (do +7°C) na 2-3 dni. W tym czasie mięso parę razy obróć w zalewie, aby się równomiernie zamarynowało.
Krok 3
Suszone śliwki starannie umyj, osącz z wody, usuń pestki, pokrój w ćwiartki. Po wyjęciu z zalewy mięso dobrze osącz, wytrzyjœściereczką, naszpikuj słupkami słoniny i cząstkami œśliwek, natrzyj solą i roztartym czosnkiem, oprósz majerankiem i pieprzem, pozostaw na 2-3 godziny w chłodnym miejscu.
Krok 4
Później mięso oprósz mąką, obsmaż na silnie rozgrzanym tłuszczu, włóż do płaskiego rondla, polej tłuszczem z obsmażania i wstaw do nagrzanego piekarnika.
Krok 5
Piecz, skrapiając początkowo przegotowaną wodą, później wytworzonym sosem. Pod koniec pieczenia dodaj pozostałe suszone śliwki. Miękkie mięso wyjmij, pokrój na plastry w poprzek włókien. Sos dopraw do smaku solą i pieprzem, włóż porcje mięsa, zagotuj.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Ziele angielskie z Meksyku Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.
Czytaj więcejCukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.
Czytaj więcej