Pieczony schab z dzika przekładany ananasami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pieczony schab z dzika przekładany ananasami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

2

heart
5 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

13 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1 osoba zapisała

Udostępnij

Składniki

100 gramów

2 sztuki

1 opakowanie

2 łyżki

0.5 szklanki

1 szczypta

1 szczypta

0.5 szklanki

3 sztuki

2 sztuki

0.5 łyżki

100 gramów

6 sztuk

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso umyj, osącz z wody, wytrzyj ściereczką, natrzyj zmiażdżonymi przyprawami (przygotowanymi na zaprawę) i zmiażdżonym czosnkiem, włóż do emaliowanego lub porcelanowego naczynia, obłóż plasterkami cebuli, alej octem i wstaw do chłodnego miejsca na 2 dni.

Krok 2

W tym czasie mięso parę razy obróć, polej wytworzoną zalewą, aby równomiernie zamarynowało się. Po wyjęciu mięso szybko opłucz pod bieżącą zimną wodą, dobrze osącz, natrzyj solą, oprósz pieprzem, wstaw na parę godzin do chłodnego miejsca.

Krok 3

Następnie cały kawałek schabu obsmaż ze wszystkich stron na rozgrzanym tłuszczu w brytfannie. Piekarnik nagrzej i wstaw brytfannę ze schabem. Piecz, skrapiając wywarem ugotowanym z szalotek, marchwi i porów. Pod koniec pieczenia mięso obłóż ugotowanymi warzywami. Miękki schab wyjmij i wstaw do ciepłego miejsca.

Krok 4

Sos przecedź, dopraw do smaku koncentratem pomidorowym, solą i pieprzem, wlej śmietanę, chwilę pogotuj na małym ogniu.

Krok 5

Upieczony schab pokrój w plastry w poprzek włókien, ułóż na półmisku, przekładając plastrami ananasa, przybierz podpieczonymi szalotkami i małymi marchewkami, obłóż pieczonymi lub ugotowanymi maleńkimi ziemniakami, oddzielnie podaj sos w sosjerce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczony schab z dzika przekładany ananasami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczony schab z dzika przekładany ananasami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczony schab z dzika przekładany ananasami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczony schab z dzika przekładany ananasami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczony schab z dzika przekładany ananasami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczony schab z dzika przekładany ananasami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczony schab z dzika przekładany ananasami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pieczony schab z dzika przekładany ananasami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.

Czytaj więcej

Cukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.

Czytaj więcej