Pierś z indyka z gotowanymi warzywami, pieczonym pomidorem i brązowym ryżem

1 porcja | %*w porcji** | |
---|---|---|
Energia | 1506.2 kJ / 360 Kcal | 18 % |
Tłuszcz | 12 g | 17 % |
w tym kwasy tłuszczowe: nasycone | 2 g | 10 % |
Węglowodany | 44.3 g | 17 % |
w tym cukry | 1.1 g | 1 % |
Błonnik | 7.7 g | - |
Białko | 25.7 g | 51 % |
Sól | 1.3 g | 22 % |
* % referencyjnej wartości spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/2000 kcal). ** 1 porcja ok. 525 gr. Przepis pozwala na przygotowanie 1 porcji. *** 1 Kcal = 4,184 kJ |
- Krok 1Umyj mięso i osusz. Dopraw przyprawą Knorr do złotego kurczaka i natrzyj oliwą z oliwek. Piecz w piekarniku ok. 15 minut w temperaturze 180 st. C.
- Krok 2Umyj pomidory. Dołóż je do naczynia z kurczakiem i piecz wszystko razem.
- Krok 3Ugotuj na parze warzywa (brokuł i cukinia).
- Krok 4Ugotuj ryż według instrukcji na opakowaniu.
- Krok 5Wyłóż wszytki elementy potrawy na talerz.
Posiłek jest źródłem: potasu, fosforu, magnezu, witaminy C, witaminy A, witaminy E, witaminy B6, niacyny, kwasu foliowego, miedzi, manganu, jodu, cynku, tiaminy, ryboflawiny, witaminy B12.
Pierś z indyka z warzywami to dobry wybór, jeśli planujesz przyrządzić zdrowy i zbilansowany obiad. Jest daniem urozmaiconym, pożywnym i smacznym, a w dodatku przygotujesz je dość szybko. Mięso z indyka jest delikatne, więc wystarczy piec je przez kwadrans, by stało się kruche. Wybierz białe mięso z piersi indyka, które najlepiej sprawdzi się na diecie – zanim jednak włożysz je do piekarnika, natrzyj je dokładnie przyprawą i oliwą. Indyk bez skóry należy do mięs chudych, dlatego odrobina zdrowego tłuszczu pomoże mu zachować soczystość i wzbogaci jego smak – zapiecz go dodatkowo z pomidorem, żeby uzyskać lepszy efekt. Kiedy włożysz mięso do piekarnika, ugotuj na parze brokuła i cukinię, pilnując, by ich nie rozgotować – powinny być al dente. Pożywną pierś z indyka z warzywami podawaj z brązowym ryżem – to lepszy wybór niż biały oczyszczony, ma też intensywniejszy smak i jest źródłem cennych składników mineralnych, takich jak cynk (2,3 mg, tzn. 23% DRWS), miedź (0,3 mg, tzn. 35% DRWS), mangan (1,5 mg, tzn. 50% DRWS) oraz magnez (121 mg, tzn. 32% DRWS). Zapisz nasz przepis i przygotuj zdrowy dietetyczny obiad.