Owsianka z truskawkami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Dieta 1200 kalorii

50 przepisów - 10 dni

Owsianka z truskawkami

Autor: mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz

ratingratingratingratingrating

3

170 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
10 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

177 osób wydrukowało

Pobierz pdf

191 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

6 sztuk

2 łyżki

0.5 szklanki

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Ugotuj płatki owsiane na mleku.

Owsianka z truskawkami - Krok 1

Krok 2

Umyj truskawki. Pokrój je na małe ćwiartki.

Owsianka z truskawkami - Krok 2

Krok 3

Dodaj truskawki do płatków i posyp całość nasionami.

Owsianka z truskawkami - Krok 3
mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz

Dobra rada:

Posiłek jest źródłem: witaminy C, manganu (płatki owsiane, słonecznik), fosforu, wapnia, ryboflawiny, witaminy B12.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Owsianka z truskawkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Owsianka z truskawkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Owsianka z truskawkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Owsianka z truskawkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Owsianka z truskawkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Owsianka z truskawkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Owsianka z truskawkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Owsianka z truskawkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

8 marca to doskonała okazja, by przygotować coś pysznego. Do wiosny zostało jeszcze trochę czasu, który warto umilić sobie smacznymi wypiekami. Sprawdź, jakie słodycze na Dzień Kobiet sprawdzą się najlepiej.

Czytaj więcej

Zapiekanki warzywne. To pole do popisu dla każdego: początkującego i doświadczonego kucharza. Ograniczeniem jest tylko nasza wyobraźnia, a więc: do dzieła!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Owsianka z truskawkamiOwsianka z truskawkami

Owsianka z truskawkami to nie tylko pyszne fit śniadanie, ale z powodzeniem możesz przygotować ją również na słodki podwieczorek. Poza sezonem dodaj do niej mrożone owoce, a latem zawsze wybieraj świeże. Na początek płatki owsiane ugotuj na mleku. Najlepsze będą pełnoziarniste płatki górskie, ponieważ zawierają najwięcej składników odżywczych, takich jak np. mangan i fosfor. Możesz wcześniej namoczyć je w mleku, by szybciej zmiękły. Do owsianki odpowiednie będzie mleko 2%, a nie pełnotłuste – ma ono nie tylko mniej kalorii, ale też mniej niekorzystnych dla zdrowia tłuszczów nasyconych. Ugotowane płatki przełóż do miseczki i posyp truskawkami. To jeszcze nie wszystko – swój pożywny podwieczorek urozmaicisz nasionami słonecznika, które nie tylko poprawią smak przekąski, ale i dodadzą jej chrupkości oraz „dobrych” nienasyconych tłuszczów. Niewielka ilość „dobrego” tłuszczu jest potrzebna w każdej zdrowej diecie. Porcja owsianki z truskawkami to 133 kalorii i porcja cennych składników mineralnych. Takie zdrowe danie możesz zjeść np. po ćwiczeniach, żeby uzupełnić węglowodany oraz białko. Spróbuj i przekonaj się, jak wspaniale smakuje!