Pilaw z baraniny uzbecki przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pilaw z baraniny uzbecki

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

2

heart
1 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

13 osób wydrukowało

Pobierz pdf

27 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

4 łyżki

3 sztuki

1 szczypta

1 opakowanie

0.5 sztuki

0.5 łyżeczki

600 gramów

600 gramów

100 gramów

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ryż namocz 2 godziny w wodzie. Cebulę i marchewki pokrój w słupki.

Krok 2

Mięso pokrój w kostkę i oprósz Przyprawą do mięs Knorr.

Krok 3

Mięso podrumień na mocnym ogniu, dodaj marchewkę i cebulę, ogień zmniejsz i nadal smaż.

Krok 4

Wlej 1 litr wody, namoczony ryż, anyżek, berberys, pieprz i morele. Gotuj póki woda nie wyparuje.

Krok 5

Następnie zgarnij pilaw łyżką cedzakową do środka by powstała górka, nakłuj w kilku miejscach przykryj i trzymaj jeszcze przez 10 minut na małym ogniu.

Krok 6

Pilaw przełóż na półmisek tak, by mięso było na wierzchu, skrop cytryna.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pilaw z baraniny uzbecki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pilaw z baraniny uzbecki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pilaw z baraniny uzbecki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pilaw z baraniny uzbecki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pilaw z baraniny uzbecki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pilaw z baraniny uzbecki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pilaw z baraniny uzbecki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pilaw z baraniny uzbecki  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej