
Składniki
4 sztuki
4 łyżki
3 sztuki
1 szczypta
1 opakowanie
0.5 sztuki
0.5 łyżeczki
600 gramów
600 gramów
100 gramów
1 łyżeczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ryż namocz 2 godziny w wodzie. Cebulę i marchewki pokrój w słupki.
Krok 2
Mięso pokrój w kostkę i oprósz Przyprawą do mięs Knorr.
Krok 3
Mięso podrumień na mocnym ogniu, dodaj marchewkę i cebulę, ogień zmniejsz i nadal smaż.
Krok 4
Wlej 1 litr wody, namoczony ryż, anyżek, berberys, pieprz i morele. Gotuj póki woda nie wyparuje.
Krok 5
Następnie zgarnij pilaw łyżką cedzakową do środka by powstała górka, nakłuj w kilku miejscach przykryj i trzymaj jeszcze przez 10 minut na małym ogniu.
Krok 6
Pilaw przełóż na półmisek tak, by mięso było na wierzchu, skrop cytryna.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcej
































