Pilaw z baraniny uzbecki przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pilaw z baraniny uzbecki

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

2

heart
1 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

16 osób wydrukowało

Pobierz pdf

27 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

4 łyżki

3 sztuki

1 szczypta

1 opakowanie

0.5 sztuki

0.5 łyżeczki

600 gramów

600 gramów

100 gramów

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ryż namocz 2 godziny w wodzie. Cebulę i marchewki pokrój w słupki.

Krok 2

Mięso pokrój w kostkę i oprósz Przyprawą do mięs Knorr.

Krok 3

Mięso podrumień na mocnym ogniu, dodaj marchewkę i cebulę, ogień zmniejsz i nadal smaż.

Krok 4

Wlej 1 litr wody, namoczony ryż, anyżek, berberys, pieprz i morele. Gotuj póki woda nie wyparuje.

Krok 5

Następnie zgarnij pilaw łyżką cedzakową do środka by powstała górka, nakłuj w kilku miejscach przykryj i trzymaj jeszcze przez 10 minut na małym ogniu.

Krok 6

Pilaw przełóż na półmisek tak, by mięso było na wierzchu, skrop cytryna.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pilaw z baraniny uzbecki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pilaw z baraniny uzbecki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pilaw z baraniny uzbecki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pilaw z baraniny uzbecki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pilaw z baraniny uzbecki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pilaw z baraniny uzbecki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pilaw z baraniny uzbecki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pilaw z baraniny uzbecki  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
8 osób ogląda przepis:
Kluski lane
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej