
Składniki
1 szklanka
0.5 sztuki
3 sztuki
1 opakowanie
1 opakowanie
1 pęczek
1 szklanka
200 gramów
2 sztuki
3 łyżki
100 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kaszę jaglaną ugotuj według zaleceń na opakowaniu. Warzywa korzenne obierz i zetrzyj na tarce. Kalafiora pokrój w mniejsze różyczki.

Krok 2
Cebulę oraz czosnek obierz, pokrój w drobną kostkę i podsmaż z kilkoma kroplami oleju. Dodaj starte warzywa i duś chwile pod przykryciem. Odstaw i wystudź.

Krok 3
W misce wymieszaj wszystkie składniki na pulpety: kaszę, warzywa korzeniowe, jajka oraz dwie łyżki mąki.

Krok 4
Z przygotowanego farszu uformuj okrągłe kulki, obtocz je w mące i podsmaż w garnku na rozgrzanym oleju.

Krok 5
Fix Knorr wymieszaj w misce razem z passatą i wodą.

Krok 6
Całość zalej przygotowanym sosem pomidorowym, dodaj kalafiora i duś około 15 minut pod przykryciem.


Dobra rada:
Możesz podawać ze świeżą bazylią.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pulpety warzywne w sosie pomidorowym
Kolorowe i pyszne – takie są pulpety warzywne w sosie pomidorowym. Doskonała alternatywa dla mięsnej wersji potrawy, która ma szanse zdobyć serca nie tylko wegetarianów. Podwińcie rękawy, przygotujcie kuchenny blat i rozgrzejcie patelnie. Dziś w jadłospisie królują warzywne smakołyki.
Dla kogo?
Planując przejście na dietę wegetariańską, dobrze mieć poczucie, że wcale nie trzeba rezygnować ze swoich ulubionych dań. Klopsiki w wersji roślinnej z powodzeniem zastąpią przepisy na mięsne klasyki.
Na jaką okazję?
Zrobiliście zbyt duże zakupy i obawiacie się, że część warzyw niedługo przestanie być apetycznym kąskiem? Pulpety warzywne w sosie pomidorowym to sprawdzony sposób na opróżnienie spiżarni.
Czy wiesz, że?
Powszechnie uznaje się, że to Królowa Bona wprowadziła na polskie stoły włoszczyznę, którą znajdziecie w przepisie. Wbrew temu przekonaniu okazuje się, że warzywa były znane w Polsce już wcześniej za sprawą kontaktów handlowych.
Dla urozmaicenia:
Do zrobienia pulpetów z warzywami nadaje się też kasza bulgur.