Pyszne bułeczki drożdżowe z brzoskwiniami

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

259

79 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

9 osób wydrukowało

Pobierz pdf

16 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

1 opakowanie

2 szklanki

100 gramów

200 gramów

3 sztuki

1 szczypta

1

null gramów

null gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru i zalać połową (tj. 1 szklanką) ciepłego mleka.

Krok 2

Dodać 200 g mąki (1 i 1/4 szklanki), wymieszać, przykryć i odstawić rozczyn na 1 godzinę.

Krok 3

Jajka ubić z cukrem. Ubite jajka razem z pozostałą częścią mąki i mlekiem dodać do rozczynu, posolić, wymieszać i dokładnie wyrobić ciasto.

Krok 4

Gdy ciasto będzie gładkie, wlać roztopioną i przestudzoną Kasię, ponownie wyrobić i odstawić na 3-4 minuty.

Krok 5

Przez około 1 godzinę starać się wymieszać ciasto co 4-5 minut. Ale nie jest to regułą, ja ten czas trochę sobie skracam, jak tylko ciasto mi wyrośnie.

Krok 6

Formujemy bułki i nadziewamy np. jagodami, marmoladą z brzoskwiń itd.

Krok 7

Bułki ułożyć na posmarowanej Kasią i posypanej bułką tartą lub mąką blasze i ponownie odstawić na parę minut do wyrośnięcia.

Krok 8

Piec w temperaturze 200 stopni C około 20 minut.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pyszne bułeczki drożdżowe z brzoskwiniami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pyszne bułeczki drożdżowe z brzoskwiniami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pyszne bułeczki drożdżowe z brzoskwiniami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pyszne bułeczki drożdżowe z brzoskwiniami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pyszne bułeczki drożdżowe z brzoskwiniami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pyszne bułeczki drożdżowe z brzoskwiniami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pyszne bułeczki drożdżowe z brzoskwiniami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej