Pyszne i proste domowe nalewki! przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pyszne i proste domowe nalewki!

Autor: maria.anna

ratingratingratingratingrating

2

heart
17 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

25 osób wydrukowało

Pobierz pdf

53 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 opakowanie

20 dekagramów

35 dekagramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Umyj dokładnie owoce i oczyść je z ogonków, listków etc.

Krok 2

Usuń pestki, a następnie włóż owoce do naczynia (uwaga: robiąc nalewkę wiśniową, do naczynia wkładamy również parę pestek wiśni)

Krok 3

Owoce zasyp cukrem tak, aby były nim całkowicie pokryte. Następnie zamknij szczelnie naczynie i odstaw je w zaciemnione miejsce na 7 dni

Krok 4

Po 5 dniach sprawdź czy owoce nie sfermentowały. Jeśli są w porządku, odstaw naczynie na następne 2 dni

Krok 5

Po 7 dniach do naczynia z owocami wlej Spirytus. Następnie zakręć szczelnie naczynie i pozostaw je na kolejne 7 dni w zaciemnionym miejscu

Krok 6

Po upływie tego czasu przefiltruj nalewkę (np. przy użyciu gazy)

Krok 7

Przelej nalewkę do butelek – jest od razu gotowa do spożycia – ale pamiętaj, że pełnię swojego smaku osiągnie dopiero po około 3 miesiącach

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pyszne i proste domowe nalewki! - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pyszne i proste domowe nalewki! - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pyszne i proste domowe nalewki! - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pyszne i proste domowe nalewki! - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pyszne i proste domowe nalewki! - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pyszne i proste domowe nalewki! - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pyszne i proste domowe nalewki! - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pyszne i proste domowe nalewki! - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pyszne i proste domowe nalewki!Pyszne i proste domowe nalewki!

Proste nalewki to doskonały pomysł na wykorzystanie sezonowych owoców. Dzięki możliwości dowolnego kształtowania smaku, z łatwością dostosujecie je do własnych preferencji. Nalewki domowe to pełen uniwersalizm w zakresie tak zwanego wsadu, czyli owoców, z których będziecie je przygotowywać. Doskonale sprawdzą się zarówno wiśnie, czereśnie, śliwki, jak i porzeczki. Wystarczy odrobina cierpliwości, ponieważ na spróbowanie alkoholu własnego wyrobu musicie poczekać co najmniej kilka miesięcy, gdy smak nalewki stanie się głęboki i mocno owocowy.

Dla kogo?

Domowe nalewki to propozycja dla osób lubiących lekkie, słodkawe i aromatyczne alkohole.

Na jaką okazję?

Pyszne nalewki sprawdzą się zawsze. To idealny dodatek do zimowej herbaty, a także propozycja na uzupełnienie barku, gdy przygotowujecie domową imprezę. Nalewki są również świetnym prezentem.

Czy wiesz, że?

Nalewki mogą być przygotowywane z prawie każdego gatunku owoców. W krajach skandynawskich jedną z najpopularniejszych jest nalewka z moroszek, czyli nordyckiej maliny. Napoje alkoholowe oparte na moroszkach są narodowym przysmakiem w Norwegii, Szwecji i Finlandii.

Dla urozmaicenia:

Nalewkę przelejcie do ozdobnych butelek, dzięki czemu będą wyglądać atrakcyjnie w domowym barku. Nie zapomnijcie o odpowiednich etykietach, określających rodzaj nalewki oraz rok jej wyprodukowania.