
Składniki
1 opakowanie
20 dekagramów
35 dekagramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Umyj dokładnie owoce i oczyść je z ogonków, listków etc.
Krok 2
Usuń pestki, a następnie włóż owoce do naczynia (uwaga: robiąc nalewkę wiśniową, do naczynia wkładamy również parę pestek wiśni)
Krok 3
Owoce zasyp cukrem tak, aby były nim całkowicie pokryte. Następnie zamknij szczelnie naczynie i odstaw je w zaciemnione miejsce na 7 dni
Krok 4
Po 5 dniach sprawdź czy owoce nie sfermentowały. Jeśli są w porządku, odstaw naczynie na następne 2 dni
Krok 5
Po 7 dniach do naczynia z owocami wlej Spirytus. Następnie zakręć szczelnie naczynie i pozostaw je na kolejne 7 dni w zaciemnionym miejscu
Krok 6
Po upływie tego czasu przefiltruj nalewkę (np. przy użyciu gazy)
Krok 7
Przelej nalewkę do butelek – jest od razu gotowa do spożycia – ale pamiętaj, że pełnię swojego smaku osiągnie dopiero po około 3 miesiącach
Przepisy w Waszym wykonaniu
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pyszne i proste domowe nalewki!
Proste nalewki to doskonały pomysł na wykorzystanie sezonowych owoców. Dzięki możliwości dowolnego kształtowania smaku, z łatwością dostosujecie je do własnych preferencji. Nalewki domowe to pełen uniwersalizm w zakresie tak zwanego wsadu, czyli owoców, z których będziecie je przygotowywać. Doskonale sprawdzą się zarówno wiśnie, czereśnie, śliwki, jak i porzeczki. Wystarczy odrobina cierpliwości, ponieważ na spróbowanie alkoholu własnego wyrobu musicie poczekać co najmniej kilka miesięcy, gdy smak nalewki stanie się głęboki i mocno owocowy.
Dla kogo?
Domowe nalewki to propozycja dla osób lubiących lekkie, słodkawe i aromatyczne alkohole.
Na jaką okazję?
Pyszne nalewki sprawdzą się zawsze. To idealny dodatek do zimowej herbaty, a także propozycja na uzupełnienie barku, gdy przygotowujecie domową imprezę. Nalewki są również świetnym prezentem.
Czy wiesz, że?
Nalewki mogą być przygotowywane z prawie każdego gatunku owoców. W krajach skandynawskich jedną z najpopularniejszych jest nalewka z moroszek, czyli nordyckiej maliny. Napoje alkoholowe oparte na moroszkach są narodowym przysmakiem w Norwegii, Szwecji i Finlandii.
Dla urozmaicenia:
Nalewkę przelejcie do ozdobnych butelek, dzięki czemu będą wyglądać atrakcyjnie w domowym barku. Nie zapomnijcie o odpowiednich etykietach, określających rodzaj nalewki oraz rok jej wyprodukowania.