Parmezanowy budyń przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Parmezanowy budyń

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

0 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

0 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 szczypta

8 łyżek

1 szczypta

2 łyżki

0.5 szklanki

8 sztuk

3 sztuki

6 łyżek

1 szczypta

100 gramów

0.5 szklanki

null

0.5 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Masło, cukier, szczyptę soli zagotuj z 250 ml wody.

Krok 2

Wsyp mąkę i cały czas mieszając zagotuj na małym ogniu. Zdejmij z ognia, przestudź, dodaj żółtka i rozetrzyj.

Krok 3

Z białek ubij pianę.

Krok 4

Do mąki dodaj parmezan, śmietankę i koperek. Mieszaj i stopniowo dodawaj pianę ubitą z białek.

Krok 5

Gotową masę włóż do natłuszczonej i posypanej bułką tartą formy. Wstaw do piekarnika do gorącej wodnej kąpieli i gotuj 90 minut.

Krok 6

Wyjmij, przestudź, wyłóż na żaroodporny półmisek.

Krok 7

Ze śmietany, żółtek, koperku i soli zrób sos. Zalej nim budyń, posyp parmezanem i piecz jeszcze 15 minut.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Parmezanowy budyń - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Parmezanowy budyń - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Parmezanowy budyń - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Parmezanowy budyń - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Parmezanowy budyń - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Parmezanowy budyń - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Parmezanowy budyń - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Parmezanowy budyń - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Wiosenny gulasz
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

łatwe

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca. Ponieważ jest to danie, które może smakować świetnie na zimno, jak i prosto z piekarnika.

Czytaj więcej

Sernik nowojorski, wiedeński, japoński, a może swojski serowiec? Na kruchym cieście czy z kruszonką? Z polewą czekoladową, karmelową albo z cukrem pudrem… Gdy mowa o serniku, naprawdę jest w czym wybierać! To pyszny deser, który zachwyca kremową konsystencją i puszystością. Wszystko jednak pod pewnymi warunkami, ponieważ przygotowanie sernika rządzi się swoimi prawami. Jak długo piec sernik i w jakiej temperaturze?

Czytaj więcej