Parmezanowy budyń przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Parmezanowy budyń

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
0 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

0 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 szczypta

8 łyżek

1 szczypta

2 łyżki

0.5 szklanki

8 sztuk

3 sztuki

6 łyżek

1 szczypta

100 gramów

0.5 szklanki

null

0.5 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Masło, cukier, szczyptę soli zagotuj z 250 ml wody.

Krok 2

Wsyp mąkę i cały czas mieszając zagotuj na małym ogniu. Zdejmij z ognia, przestudź, dodaj żółtka i rozetrzyj.

Krok 3

Z białek ubij pianę.

Krok 4

Do mąki dodaj parmezan, śmietankę i koperek. Mieszaj i stopniowo dodawaj pianę ubitą z białek.

Krok 5

Gotową masę włóż do natłuszczonej i posypanej bułką tartą formy. Wstaw do piekarnika do gorącej wodnej kąpieli i gotuj 90 minut.

Krok 6

Wyjmij, przestudź, wyłóż na żaroodporny półmisek.

Krok 7

Ze śmietany, żółtek, koperku i soli zrób sos. Zalej nim budyń, posyp parmezanem i piecz jeszcze 15 minut.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Parmezanowy budyń - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Parmezanowy budyń - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Parmezanowy budyń - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Parmezanowy budyń - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Parmezanowy budyń - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Parmezanowy budyń - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Parmezanowy budyń - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Parmezanowy budyń - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..

Czytaj więcej

Suszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!

Czytaj więcej