
Składniki
1 szczypta
8 łyżek
1 szczypta
2 łyżki
0.5 szklanki
8 sztuk
3 sztuki
6 łyżek
1 szczypta
100 gramów
0.5 szklanki
null
0.5 szklanki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Masło, cukier, szczyptę soli zagotuj z 250 ml wody.
Krok 2
Wsyp mąkę i cały czas mieszając zagotuj na małym ogniu. Zdejmij z ognia, przestudź, dodaj żółtka i rozetrzyj.
Krok 3
Z białek ubij pianę.
Krok 4
Do mąki dodaj parmezan, śmietankę i koperek. Mieszaj i stopniowo dodawaj pianę ubitą z białek.
Krok 5
Gotową masę włóż do natłuszczonej i posypanej bułką tartą formy. Wstaw do piekarnika do gorącej wodnej kąpieli i gotuj 90 minut.
Krok 6
Wyjmij, przestudź, wyłóż na żaroodporny półmisek.
Krok 7
Ze śmietany, żółtek, koperku i soli zrób sos. Zalej nim budyń, posyp parmezanem i piecz jeszcze 15 minut.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej