Parmezanowy budyń przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Parmezanowy budyń

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
0 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

0 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 szczypta

8 łyżek

1 szczypta

2 łyżki

0.5 szklanki

8 sztuk

3 sztuki

6 łyżek

1 szczypta

100 gramów

0.5 szklanki

null

0.5 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Masło, cukier, szczyptę soli zagotuj z 250 ml wody.

Krok 2

Wsyp mąkę i cały czas mieszając zagotuj na małym ogniu. Zdejmij z ognia, przestudź, dodaj żółtka i rozetrzyj.

Krok 3

Z białek ubij pianę.

Krok 4

Do mąki dodaj parmezan, śmietankę i koperek. Mieszaj i stopniowo dodawaj pianę ubitą z białek.

Krok 5

Gotową masę włóż do natłuszczonej i posypanej bułką tartą formy. Wstaw do piekarnika do gorącej wodnej kąpieli i gotuj 90 minut.

Krok 6

Wyjmij, przestudź, wyłóż na żaroodporny półmisek.

Krok 7

Ze śmietany, żółtek, koperku i soli zrób sos. Zalej nim budyń, posyp parmezanem i piecz jeszcze 15 minut.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Parmezanowy budyń - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Parmezanowy budyń - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Parmezanowy budyń - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Parmezanowy budyń - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Parmezanowy budyń - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Parmezanowy budyń - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Parmezanowy budyń - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Parmezanowy budyń - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
11 osób ogląda przepis:
Zapiekanka z dyni
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej