Parmezanowy budyń przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Parmezanowy budyń

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

0 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

0 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 szczypta

8 łyżek

1 szczypta

2 łyżki

0.5 szklanki

8 sztuk

3 sztuki

6 łyżek

1 szczypta

100 gramów

0.5 szklanki

null

0.5 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Masło, cukier, szczyptę soli zagotuj z 250 ml wody.

Krok 2

Wsyp mąkę i cały czas mieszając zagotuj na małym ogniu. Zdejmij z ognia, przestudź, dodaj żółtka i rozetrzyj.

Krok 3

Z białek ubij pianę.

Krok 4

Do mąki dodaj parmezan, śmietankę i koperek. Mieszaj i stopniowo dodawaj pianę ubitą z białek.

Krok 5

Gotową masę włóż do natłuszczonej i posypanej bułką tartą formy. Wstaw do piekarnika do gorącej wodnej kąpieli i gotuj 90 minut.

Krok 6

Wyjmij, przestudź, wyłóż na żaroodporny półmisek.

Krok 7

Ze śmietany, żółtek, koperku i soli zrób sos. Zalej nim budyń, posyp parmezanem i piecz jeszcze 15 minut.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Parmezanowy budyń - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Parmezanowy budyń - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Parmezanowy budyń - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Parmezanowy budyń - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Parmezanowy budyń - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Parmezanowy budyń - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Parmezanowy budyń - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Parmezanowy budyń - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

8 marca to doskonała okazja, by przygotować coś pysznego. Do wiosny zostało jeszcze trochę czasu, który warto umilić sobie smacznymi wypiekami. Sprawdź, jakie słodycze na Dzień Kobiet sprawdzą się najlepiej.

Czytaj więcej

Zapiekanki warzywne. To pole do popisu dla każdego: początkującego i doświadczonego kucharza. Ograniczeniem jest tylko nasza wyobraźnia, a więc: do dzieła!

Czytaj więcej