Tarta łasucha przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Tarta łasucha

Autor: Pascal Pascal

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
9 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

3 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

2 sztuki

2 łyżki

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do TARTY ŁASUCHA używam bakalii bardzo dobrej jakości: morele, rodzynki i śliwki muszą być mięciutkie i pulchne. Jeśli nie uda ci się takich kupić, rozpuść w rondelku troszeczkę masła i krótko podduś te, które masz. Zobaczysz, że zmiękną, a przy okazji nabiorą przyjemnego, maślanego smaku

Krok 2

Rozgrzej piekarnik do 220 stopni (200 z termoobiegiem). Zrób ciasto: w przesianej mące zrób „studnię" (dołek), dodaj sól, cukier, żółtko, wodę i posiekane zimne masło. Wymieszaj składniki w studni i szybko zagnieć je z mąką. Jeśli trzeba, dodaj jeszcze nieco mąki. Z ciasta ulep kulę, zawiń w folię i włóż do lodówki. Bakalie wymieszaj z wódką (jeśli je dusisz na maśle, polej je wódką i podpal) i cynamonem. Ciasto rozwałkuj do grubości 3 mm i wyłóż nim formę na tartę - najlepiej z wyjmowanym dnem. Ciasto ponakłuwaj widelcem, przykryj kawałkiem pergaminu i posyp fasolą (patrz strona…). Piecz 5-10 minut, usuń fasolę i papier, piecz jeszcze około 5 minut. Na cieście rozłóż bakalie. Składniki polewy ubij mikserem na puszystą masę i wylej na bakalie. Piecz 5 minut, a potem obniż temperaturę do 200 stopni (180 z termoobiegiem), piecz jeszcze 15 minut (lub do chwili, aż zobaczysz, że polewa się ścięła). Ciasto wyjmij z piekarnika, okrój dookoła szerokim nożem i ostrożnie wyjmij z formy. Po kolejnych 20 minutach możesz tartę pokroić.

Pascal Pascal

Dobra rada:

Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tarta łasucha - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tarta łasucha - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tarta łasucha - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tarta łasucha - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tarta łasucha - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tarta łasucha - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tarta łasucha - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Tarta łasucha - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej