Rogale zatapiane

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

1

9 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

14 osób wydrukowało

Pobierz pdf

14 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

50 dekagramów

25 dekagramów

2 sztuki

3 łyżki

0.5 szklanki

6 dekagramów

1 szczypta

1 słoik

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ciepłe mleko, rozkruszone drożdże, cukier i 3 łyżki mąki oraz sól łączymy, odstawiamy do wyrośnięcia.

Krok 2

Gdy zaczyn podwoi objętość, dodajemy żółtka, roztopioną letnią Kasię, pozostałą przesianą mąkę i wyrabiamy ciasto do czasu, gdy utworzy się tłusta, lepka kula.

Krok 3

Ciasto zawijamy w ściereczkę w taki sposób, by gdy w czasie zatopienia będzie rosło, nie wypłynęło.

Krok 4

Tak przygotowaną kulę wkładamy do naczynia z bardzo zimną wodą i trzymamy do chwili, aż wypłynie (ok 15 min.).

Krok 5

Po wyjęciu z wody, ciasto dzielimy na kawałki i rozwałkowujemy. Kroimy na trójkąty, rozkładamy nadzienie i zwijamy w kształt rogala.

Krok 6

Pieczemy w piekarniku na złoty kolor. Rogale lukrujemy i dowolnie ozdabiamy.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Rogale zatapiane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Rogale zatapiane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Rogale zatapiane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Rogale zatapiane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Rogale zatapiane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Rogale zatapiane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Rogale zatapiane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Jagodzianki
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

średnie

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

Zobacz również