Rogaliki

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

311

58 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

2 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

ciasto:

0.5 kilograma

1 sztuka

4 dekagramy

1 łyżka

0.5 łyżeczki

1 opakowanie

0.5 szklanki

1 sztuka

nadzienie:

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W ciepłym mleku rozprowadzamy drożdże. Mąkę, sól, jajko i cukier mieszamy z roztopioną Kasią. Dodajemy drożdże z mlekiem.

Krok 2

Ciasto dokładnie wyrabiamy dodając trochę mąki. Ciasto jest dobrze wyrobione gdy odchodzi od dłoni. Wyrabiamy ciasto i formujemy kulę.

Krok 3

Wkładamy do zimnej wody na ok. godzinę - ciasto powinno wypłynąć.

Krok 4

Ciasto rozwałkowujemy tak, by powstało koło, a następnie kroimy na trójkąty.

Krok 5

Na trójkąty z ciasta nakładamy dżem lub krem czekoladowy i zwijamy od szerszej do węższej strony.

Krok 6

Rogaliki smarujemy rozkłóconym jajkiem, by podczas pieczenia nabrały ładnego złocistego koloru.

Krok 7

Gotowe posypujemy cukrem, wiórkami kokosowymi lub posypką czekoladową.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Rogaliki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Rogaliki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Rogaliki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Rogaliki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Rogaliki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Rogaliki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Rogaliki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Jagodzianki
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

średnie

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej