Rogaliki babuni

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

2

33 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

63 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

83 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

0.5 szklanki

1 opakowanie

1 kilogram

10 dekagramów

1 szklanka

2 sztuki

1 opakowanie

1 opakowanie

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Drożdże wymieszać z odrobiną cukru, łyżką śmietany i 2 łyżkami mąki. Odstawić do wyrośnięcia.

Krok 2

Dodać do mąki wraz z Kasią, żółtkami, resztą cukru, cukrem waniliowym i resztą śmietany. Dokładnie wyrobić ciasto.

Krok 3

Jeżeli jest zbyt ścisłe, to dodać więcej śmietany. Odstawić do wyrośnięcia.

Krok 4

Ciasto podzielić na około 4 części, każdą wałkować na okrągły placek, wykrajać trójkąty, na których układać marmoladę i zawijać rogaliki.

Krok 5

Układać na blaszce, smarować białkiem i piec około 30 min. w piekarniku nagrzanym do 180 st.

Krok 6

Po upieczeniu polać lukrem. Smacznego!

0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej