Rogaliki babuni

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

2

34 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

63 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

83 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

1 szklanka

1 opakowanie

2 sztuki

0.5 szklanki

10 dekagramów

1 opakowanie

1 opakowanie

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Drożdże wymieszać z odrobiną cukru, łyżką śmietany i 2 łyżkami mąki. Odstawić do wyrośnięcia.

Krok 2

Dodać do mąki wraz z Kasią, żółtkami, resztą cukru, cukrem waniliowym i resztą śmietany. Dokładnie wyrobić ciasto.

Krok 3

Jeżeli jest zbyt ścisłe, to dodać więcej śmietany. Odstawić do wyrośnięcia.

Krok 4

Ciasto podzielić na około 4 części, każdą wałkować na okrągły placek, wykrajać trójkąty, na których układać marmoladę i zawijać rogaliki.

Krok 5

Układać na blaszce, smarować białkiem i piec około 30 min. w piekarniku nagrzanym do 180 st.

Krok 6

Po upieczeniu polać lukrem. Smacznego!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Rogaliki babuni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Rogaliki babuni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Rogaliki babuni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Rogaliki babuni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Rogaliki babuni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Rogaliki babuni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Rogaliki babuni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Jagodzianki
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

średnie

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej