Bułeczki drożdżowe - bułki: przepisy domowe | Przepisy.pl | Przepisy.pl pixel

Przepisy na Bułeczki drożdżowe

12 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

logo przepisy.pl

Ciekawostki i porady

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..

Czytaj więcej

Suszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Bułeczki drożdżoweBułeczki drożdżowe

Jeśli masz ochotę na smaczny dodatek do kawy lub gorącego mleka, wypróbuj jeden z przepisów na bułeczki drożdżowe. Zaufaj w tej kwestii Szwedom, którzy od lat specjalizują się w wypiekach drożdżowych. Szwedzkie kanelbullar, czyli bułeczki cynamonowe urosły do rangi potrawy kultowej i to nie tylko na dalekiej północy – coraz częściej spotkać je można na półkach sklepowych w rodzimych marketach. Dla wszystkich tych, którzy preferują jednak inne smaki, stworzono wiele wariantów bułeczek drożdżowych. Do ich przygotowania wykorzystać można owoce świeże lub przetwory, twaróg, mak czy chociażby migdały. Najpopularniejsze w tych kategoriach są zdecydowanie jagodzianki, drożdżówki z serem i rogaliki z dżemem. Jeśli wydaje ci się, że trzeba dużego obycia w kuchni, aby stworzyć takie wypieki – nie obawiaj się, one tylko sprawiają wrażenie trudnych w wykonaniu. Sekretem jest oczywiście przygotowanie doskonałego ciasta drożdżowego. Jeśli opanujesz tę sztukę, to cała reszta będzie już zupełnie prosta i bez trudności wykonasz każdą wersję bułeczek. Przede wszystkim wrogiem ciasta drożdżowego jest pośpiech. Jeśli w przepisie podano, że trzeba zrobić zaczyn – pamiętaj, aby odstawić go w ciepłe miejsce i czekać cierpliwie, aż zacznie „pracować”. Zwróć uwagę na zachowanie odpowiedniej temperatury mleka, w którym rozpuszczasz drożdże – musi być ono letnie. Podobnie sytuacja przedstawia się z wyrabianiem ciasta: poczekaj aż będzie odchodzić od ręki i dopiero wtedy odstaw je do wyrośnięcia. Proces nadziewania bułeczek jest już bardzo szybki, zwłaszcza jeżeli korzystasz z wcześniej zrobionych dżemów (doskonale pasują szczególnie truskawkowe, malinowe, wiśniowe) czy powideł śliwkowych, a pieczenie zajmuje jedynie od kilku do kilkunastu minut. Bułeczki najlepiej smakują gorące, podawane bezpośrednio po wyjęciu z piekarnika. Jeśli nie znikną od razu z talerza, co jednak jest mało prawdopodobne, to zabierz je ze sobą do pracy lub przygotuj dziecku do szkoły jako drugie śniadanie. To wypiek, który smakuje niemal wszystkim.