Rogaliki drożdżowe

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

1

26 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

28 osób wydrukowało

Pobierz pdf

25 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

0.5 opakowania

1 opakowanie

10 dekagramów

2 sztuki

2 łyżki

0.5 szklanki

1 szczypta

1 opakowanie

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mąkę przesiewamy przez sito do miski, dodajemy Kasię i siekamy ją nożem (składniki muszą być w temperaturze pokojowej, Kasię i jajka trzeba wyciągnąć wcześniej z lodówki).

Krok 2

Następnie wbijamy jajka (można dać jajko i żółtko, a białko zostawić na lukier), rozkruszamy drożdże i dodajemy do miski, posypujemy cukrem i zalewamy wszystko ciepłym mlekiem.

Krok 3

Szczypta soli na koniec i zapach (można dodać tez 1 cukier waniliowy).

Krok 4

Ze wszystkich składników wyrabiamy ciasto. Jeżeli jest zbyt klejące podsypujemy mąką, ale nie może być tez zbyt suche.

Krok 5

Ciasto dzielimy na 4 równe części i formujemy okrągły placek (Nie robimy tego wałkiem tylko ręcznie).

Krok 6

Rozprowadzamy ciasto nie za cienko i dzielimy nożem na 8 trójkątów.

Krok 7

Na każdy trójkąt nakładamy konfiturę i zawijamy rogaliki.

Krok 8

Układamy 16 rogalików na blachę i wkładamy do piekarnika na 20-30 min. 180-200°C. Podczas gdy pierwsza porcja się piecze, robimy kolejne rogaliki.

Krok 9

Po upieczeniu i lekkim przestygnięciu smarujemy rogaliki lukrem i posypujemy cukiereczkami do wypieków (niekoniecznie). (Lukier: białko lekko roztrzepać i ucierać z cukrem pudrem do uzyskania kremowej konsystencji). Smacznego.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Rogaliki drożdżowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Rogaliki drożdżowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Rogaliki drożdżowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Rogaliki drożdżowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Rogaliki drożdżowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Rogaliki drożdżowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Rogaliki drożdżowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Bułeczki ananasowe
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej