Rogaliki drożdżowe

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

1

1 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

4 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

10 dekagramów

4 łyżki

4 sztuki

1 szklanka

25 dekagramów

1 opakowanie

1 opakowanie

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku (ale nie gorącym) z cukrem i odrobiną mąki.

Krok 2

Do mąki dodać Kasię (roztopioną, ale nie gorącą), jajka roztrzepane oraz rozczyn drożdżowy.

Krok 3

Dobrze wyrobić i odstawić do wyrośnięcia.

Krok 4

Ciasto wałkujemy na stolnicy posypanej mąką.

Krok 5

Wykrawamy trójkąciki, dodajemy dżem i zawijamy.

Krok 6

Blachę do pieczenia należy wysmarować Kasią.

Krok 7

Pieczemy w piekarniku około 10-15 minut w temperaturze 200 stopni.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Rogaliki drożdżowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Rogaliki drożdżowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Rogaliki drożdżowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Rogaliki drożdżowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Rogaliki drożdżowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Rogaliki drożdżowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Rogaliki drożdżowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Rogaliki drożdżoweRogaliki drożdżowe

Drobne rogaliki to dobra propozycja na słodkie śniadanie lub podwieczorek. Ich przygotowanie jest łatwe i szybkie. Występują w kilku wersjach: drożdżowej, kruchej albo mieszanej. Pierwsza z nich jest najbardziej delikatna, ciasteczka są miękkie, a w dodatku pięknie pachną. Sposobów na ich wykonanie jest mnóstwo, za każdym razem mogą smakować inaczej. Do ciasta dodaj aromat waniliowy albo migdałowy. Wytnij kółka zamiast trójkątów i nadaj rogalikom kształt pierożków. Zdecyduj, z czym smakują Ci najbardziej: z dżemami, konfiturą, serem czy czekoladą. Dobrym rozwiązaniem jest także użycie prażonych jabłek, masy makowej albo toffi. W Skandynawii popularne nadzienie stanowią także marcepan oraz cynamon. Przed upieczeniem posmaruj rogaliki roztrzepanym jajkiem, a gotowe posyp cukrem pudrem, udekoruj lukrem albo masą kakaową. Bardzo dobrze będą smakowały podane ze świeżymi owocami, najlepiej pokrojonymi na kawałki, np. morelami, śliwkami i jabłkami. W Tłusty Czwartek z powodzeniem zastąpisz nimi pączki. Masz ochotę na coś słodkiego? Upiecz drożdżowe rogaliki!