Rogaliki drożdżowe

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

2

24 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

9 osób wydrukowało

Pobierz pdf

13 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 szklanki

2 sztuki

0.5 sztuki

2 dekagramy

6 łyżek

1 łyżka

1 opakowanie

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pokruszone drożdże zalej letnim mlekiem, posyp cukrem i mąką (3 łyżki).

Krok 2

Odstaw na pół godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia zaczynu.

Krok 3

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C i przygotuj formę (wyłóż ją papierem do pieczenia).

Krok 4

Z pozostałej mąki, żółtek, Kasi i zaczynu zagnieć ciasto.

Krok 5

Podziel je na 4 części i kolejno rozwałkuj na cienkie koła.

Krok 6

Każde koło przekrój przez środek na 8 jednakowych kawałków.

Krok 7

Na ich szerszych końcach ułóż po trochu powideł i zawiń ciasto tak, by powstały rogaliki.

Krok 8

Przygotuj dekorację: rozkłóć jajo i posmaruj nim rogaliki, wierzch posyp cukrem.

Krok 9

Piecz na złoty kolor. Smacznego!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Rogaliki drożdżowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Rogaliki drożdżowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Rogaliki drożdżowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Rogaliki drożdżowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Rogaliki drożdżowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Rogaliki drożdżowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Rogaliki drożdżowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Rogaliki drożdżoweRogaliki drożdżowe

Rogaliki drożdżowe to dobra propozycja na przekąskę dla całej rodziny. Nadaje się na drugie śniadanie do pracy lub weekendową wycieczkę. Ten puszysty deser przypomina nieco w smaku popularne we Francji croissanty, lecz konsystencja ciasta jest tu bardziej zbita. Jako nadzienie rogalików drożdżowych może posłużyć Ci dżem o ulubionym smaku, galaretka, świeże owoce lub krem czekoladowy. Ilość trójkątów, na jakie podzielisz ciasto powinna być uzależniona od tego, jakiej wielkości rogaliki chcesz uzyskać – małe czy duże. Rogaliki drożdżowe najlepiej ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując między każdym z nich kilkucentymetrowy odstęp. W trakcie pieczenia będą one bowiem rosły. Następnie posmaruj je mlekiem lub rozmieszanym jajkiem. Do tego celu najlepiej wykorzystać specjalny pędzelek. Gdy rogaliki nabiorą złoto-brązowej barwy, wyciągnij je z piekarnika i posyp cukrem pudrem lub polej roztopioną czekoladą albo lukrem. Ten ostatni przygotujesz, mieszając cukier puder z wlewanym stopniowo mlekiem. Możesz wykonać również słoną wersję rogalików drożdżowych – wówczas jako nadzienie warto wykorzystać na przykład kapustę z grzybami, szynkę lub ser żółty. Przygotuj smaczne rogaliki drożdżowe, wykorzystując ten przepis.