ROGALIKI DROŻDŻOWE

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

229

2 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

8 osób wydrukowało

Pobierz pdf

13 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 opakowanie

1 sztuka

1 szklanka

5 dekagramów

2 łyżki

1 łyżeczka

2 łyżeczki

3 szklanki

10 dekagramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Z mleka, drożdży i cukru zrobić rozczyn i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Krok 2

Dodać do reszty składników, wyrobić jakieś 20 minut i rozwałkować na okrąg. Radełkiem pokroić, na każdy trójkąt nałożyć marmoladę i zwijać w rogale!

Krok 3

Posmarować kwaśną śmietaną i piec w 180 stopniach

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • ROGALIKI DROŻDŻOWE - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • ROGALIKI DROŻDŻOWE - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • ROGALIKI DROŻDŻOWE - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • ROGALIKI DROŻDŻOWE - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • ROGALIKI DROŻDŻOWE - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • ROGALIKI DROŻDŻOWE - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • ROGALIKI DROŻDŻOWE - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej

przepisy.pl - ROGALIKI DROŻDŻOWEROGALIKI DROŻDŻOWE

Rogaliki drożdżowe to pyszny deser, który możesz zabrać ze sobą do pracy jako drugie śniadanie lub zaserwować podczas imprezy. Dobrze sprawdzi się również jako słodka przekąska na rodzinną wycieczkę. Do nadziewania rogalików drożdżowych możesz wykorzystać marmoladę o ulubionym smaku (na przykład truskawkową, z płatków róży czy morelową), wiśnie w słodkiej zalewie, prażone jabłka, czekoladę czy słodki twarożek (przygotujesz go z mielonego, grudkowatego, półtłustego lub tłustego twarogu, żółtek oraz cukru wanilinowego). Po przygotowaniu ciasta i podzieleniu go na trójkąty, należy w szerszej jego części ułożyć po jednej łyżeczce farszu, a następnie zwijać od szerszego końca, formując w ten sposób rogaliki. Kolejny etap to ułożenie ich na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarowanie roztrzepanym jajkiem (najlepiej zrobić to przy pomocy specjalnego pędzelka) i pieczenie. Rogaliki będą gotowe, gdy nabiorą lekko złotego koloru. Po upieczeniu, posyp je cukrem pudrem lub polej lukrem albo polewą czekoladową. Świetnie będą smakować także posmarowane dodatkową marmoladą lub kremem czekoladowym.