Rogaliki drożdżowe

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

1

5 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

13 osób wydrukowało

Pobierz pdf

17 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

250 gramów

0.5 opakowania

0.25 szklanki

1 sztuka

2 łyżki

1 łyżeczka

25 gramów

1 puszka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Miękką Kasię rozetrzeć palcami z przesianą mąką. Do kubka z ciepłym mlekiem wsypać szczyptę cukru i drożdże. Wymieszać, przykryć i odstawić na 15 minut do wyrośnięcia.

Krok 2

Jajko ubić z cukrem pudrem, dodać je do mąki z masłem. Wlać drożdże i ekstrakt z wanilii.

Krok 3

Ciasto wyrabiać przez około 10-15 minut. Przełożyć do miski, przykryć folią i wstawić do lodówki na 2 godziny.

Krok 4

Z ciasta uformować 3 kulki. Rozwałkować na 3 placki, podsypując lekko mąką. Każdy placek pokroić na trójkąty.

Krok 5

Na każdym trójkącie w jego szerszej części ułożyć po łyżeczce dżemu lub kostce czekolady. Zwijać od szerszego końca formując rogaliki.

Krok 6

Układać na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia. Piec przez ok. 25 minut w temperaturze 200 stopni. Posypać cukrem pudrem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Rogaliki drożdżowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Rogaliki drożdżowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Rogaliki drożdżowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Rogaliki drożdżowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Rogaliki drożdżowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Rogaliki drożdżowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Rogaliki drożdżowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej