Rogaliki drożdżowe

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

1

40 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

34 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

29 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

5 łyżek

5 sztuk

1 szczypta

1 kilogram

20 dekagramów

10 dekagramów

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kasię, cukier, mąkę, sól, jajka posiekać, a następnie wyrobić ręką. Dodać rozrobione w śmietanie drożdże. Wyrobić i odstawić do wyrośnięcia.

Krok 2

Ciasto podzielić na 10 równych części, każdą rozwałkować na cienkie kółeczko i pokroić na 8 części (trójkąciki). Nakładać po łyżeczce marmolady i zwijać.

Krok 3

Ułożyć na blaszce, posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać cukrem bądź zmielonymi orzechami. Piec do momentu zbrązowienia rogalików, ok. 15 min.

0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej