Rogaliki drożdżowe

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

7

13 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

52 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

81 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

10 dekagramów

4 łyżki

0.5 szklanki

4 sztuki

2 sztuki

1 szczypta

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mleko przegotować i do lekko ostudzonego mleka dodać drożdże z cukrem i 1 jedną łyżeczką mąki, zrobić rozczyn.

Krok 2

Pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.

Krok 3

Mąkę przesiewamy na stolnicę i dodajemy margarynę Kasię i siekamy nożem, następnie wbijamy jajka, szczyptę soli i na samym końcu dodać rozczyn z drożdży.

Krok 4

Zagniatamy energicznie ciasto, konsystencja powinna być miękka.

Krok 5

Dzielimy na około 9 części. Rozwałkujemy na okrągły placek, który dzielimy na 8 trójkątów. Na środek każdego nałożyć trochę marmolady i zwijając uformować rogaliki.

Krok 6

Rogaliki położyć na posmarowanej tłuszczem blasze i pozostawić na 15 min. do wyrośnięcia. Wyrośnięte rogaliki posmarować rozbitym białkiem, wstawić do średnio gorącego piekarnika na około 180 stopni i piec do uzyskania złotego koloru.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Rogaliki drożdżowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Rogaliki drożdżowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Rogaliki drożdżowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Rogaliki drożdżowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Rogaliki drożdżowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Rogaliki drożdżowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Rogaliki drożdżowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej