Rogaliki krucho-drożdżowe

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

671

3 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

28 osób wydrukowało

Pobierz pdf

19 osób zapisało

Udostępnij
Rogaliki krucho-drożdżowe

Składniki

2 sztuki

50 gramów

0.5 kilograma

1 sztuka

2 łyżki

2 łyżeczki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Z drożdży, cukru i śmietany zrobić zaczyn. Dodać mąkę i posiekaną Kasię i jajka.

Krok 2

Wyrobić gładkie ciasto i odstawić na ok. 30 min do lodówki. Ciasto podzielić na pół i rozwałkować na koło o średnicy ok. 30 cm.

Krok 3

Koło pociąć na 8 części i na powstałych trójkątach kłaść nadzienie. Zawijać w rogalik od szerszego boku do szpica.

Krok 4

NADZIENIE: Jeśli czekolada: Tabliczkę czekolady gorzkiej posiekać drobniutko w rękach lub zetrzeć na grubej tarce i kłaść po łyżeczce do rogala. Rozpuszcza się w pieczeniu.

Krok 5

Jeśli marmolada: musi być gęsta i także po łyżeczce do rogala. Jeśli np. nadzienie jabłkowe: jabłka zetrzeć na tarce, wymieszać z cynamonem i dodawać po łyżeczce do rogala.

Krok 6

Jeśli mak: masa przygotowana jak do makowca i także po łyżeczce do rogala. Moje są częściowo z czekoladą, częściowo z jabłkami. Piec na jasnozłoty kolor.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Rogaliki krucho-drożdżowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Rogaliki krucho-drożdżowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Rogaliki krucho-drożdżowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Rogaliki krucho-drożdżowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Rogaliki krucho-drożdżowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Rogaliki krucho-drożdżowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Rogaliki krucho-drożdżowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej