Rogaliki z jabłkami

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

2

138 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

50 osób wydrukowało

Pobierz pdf

62 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

1 szczypta

10 dekagramów

8 łyżek

250 mililitrów

3 sztuki

1 kilogram

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Z drożdży, mleka, szczypty soli, jednej łyżki mąki i jednej łyżeczki cukru zrobić zaczyn i poczekać do wyrośnięcia.

Krok 2

Wyrośnięte drożdże wlać do pozostałej części mąki oraz dodać pozostałe składniki.

Krok 3

Wszystko dobrze wyrobić tak, aby ciasto odchodziło od ręki.

Krok 4

Wstawić na 2-3 godziny do lodówki, aż podwoi swoją objętość.

Krok 5

Następnie rozwałkować na grubość 3 milimetrów, pokroić w kwadraty lub trójkąty.

Krok 6

Do każdego kawałka dać utarte na grubej tarce jabłka i zawinąć jak pierogi.

Krok 7

Piec na złoty kolor w temperaturze 220 stopni.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Rogaliki z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Rogaliki z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Rogaliki z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Rogaliki z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Rogaliki z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Rogaliki z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Rogaliki z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej