Rogaliki z makiem

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

1

6 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

47 osób wydrukowało

Pobierz pdf

36 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

80 dekagramów

0.5 szklanki

15 dekagramów

3 sztuki

1 sztuka

1.5 szklanki

5 dekagramów

1 sztuka

masa makowa:

25 dekagramów

2 szklanki

6 dekagramów

0.33 szklanki

1 sztuka

1 sztuka

0.5 szklanki

5 dekagramów

5 dekagramów

10 dekagramów

1 opakowanie

dekoracja:

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, dodać pół szklanki letniego mleka i łyżkę mąki, a po wymieszaniu odstawić do wyrośnięcia.

Krok 2

Żółtka i jajko utrzeć z pozostałym cukrem i rozprowadzić pozostałym mlekiem.

Krok 3

Mąkę wysypać do miski, zrobić w niej zagłębienie, wlać do środka rozczyn, rozrobione żółtka i zagnieść ciasto.

Krok 4

Wyrabiać je tak długo, aż będzie odchodziło od ręki.

Krok 5

Pod koniec dodać jeszcze roztopioną Kasię.

Krok 6

Odstawić, by wyrosło.

Krok 7

Mak zalać wrzącym mlekiem i gotować na małym ogniu około 30 minut.

Krok 8

Po osączeniu na sicie zmielić mak trzykrotnie.

Krok 9

W rondlu rozgrzać Kasię z miodem i cukrem waniliowym, dodać bakalie i mak.

Krok 10

Żółtka utrzeć z cukrem i wymieszać z przestudzoną już masą makową, a potem delikatnie połączyć z pianą ubitą z białkami.

Krok 11

Rozwałkować ciasto na koło o grubości około 0,5 cm i pokrój je na trójkąty.

Krok 12

Posmarować je białkiem i nakładać po łyżeczce masy makowej i zwijając ciasto, uformować rogaliki.

Krok 13

Ułożyć je na blasze wysmarowanej tłuszczem w odstępach co 3cm, a gdy podrosną, posmarować roztrzepanym białkiem i piec około 30 minut w gorącym piekarniku (180-200°C).

Krok 14

Jeszcze ciepłe polać lukrem! Smacznego!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Rogaliki z makiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Rogaliki z makiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Rogaliki z makiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Rogaliki z makiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Rogaliki z makiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Rogaliki z makiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Rogaliki z makiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej